Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Послание към обществото". Как БНТ реши да уволни Камен Алипиев - Кедъра


Камен Алипиев
Камен Алипиев

Дългогодишният журналист в БНТ и зам.-шеф на спортната дирекция в медията Камен Алипиев не се вписва в новите стандарти на обществената телевизия и най-вероятно договорът му ще бъде прекъснат. Причината – той е завършил семестриално спортната академия, но няма диплома за бакалавър. Това ниво на образование вече е задължително за длъжността, след преструктурирането на дирекция "Информация" и обособяването на дирекция "Спорт". Това става ясно от обясненията на новия шеф на дирекция "Спорт" Сашо Йовков пред Свободна Европа.

"След изваждането на спорта от дирекция "Информация" се появи казусът с дипломата на Камен. Говорихме за проблема, той го знае", обясни Йовков. Той съобщи също, че Алипиев е в болнични и се надява "поне тези проблеми да си реши, защото другият проблем е висящ".

Решението за създаване на дирекция "Спорт" и назначаването на Йовков за неин ръководител бе сред първите, взети от ръководството на БНТ след избора на Емил Кошлуков за генерален директор. Преди това спортният екип на БНТ беше обособен в продуцентски център "Спорт", оглавяван от Витомир Саръиванов, а Алипиев беше негов заместник.

По думите на Йовков, ако Алипиев реши въпроса с дипломата си, вероятно договорът му няма да бъде прекратен. "Това обаче зависи от него, в противен случай – говорили сме да му предложим граждански договор, защото той е безспорен капацитет. Но заплащането ще бъде по-ниско и той отново трябва да си реши", допълни Йовков.

Потърсен от Свободна Европа, Камен Алипиев отказа коментар. Негови колеги от телевизията обаче коментират неофициално, че генералният директор на БНТ Кошлуков е намерил начин "по устав" да се отърве от спорния журналист, който открито е демонстрирал отнощението си към Кошлуков и е подозирал връзки между него и Делян Пеевски (ДПС).

Кедъра, както е известен на аудиторията Алипиев, беше сред малкото журналисти от БНТ, подкрепили протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 г., когато тогавашният програмен директор на телевизията искаше да промени темите на сутрешното предаване "Денят започва с култура". Тогава Алипиев определи назначаването на Кошлуков в БНТ като "послание към обществото" и въпреки че уточни, че лично никога не е имал нещо против "личността на г-н Кошлуков", "знаците, които се дават на и без това доста заспалото българско общество, са доста неприятни за мен".

"Без коментар"

На въпрос дали намерението за уволнение на Камен Алипиев е свързано с активната му гражданска позиция, Сашо Йовков заяви: "Няма такова нещо, не е лично, просто в БНТ има правила и те са за всички".

Потърсихме по случая и Емил Кошлуков, но той отказа да говори по темата "Алипиев". "Нямам коментар по повода", лаконичен бе той. На допълнителен въпрос за предаването "Нощни птици" с водеща Искра Ангелова, което също няма да бъде в новата програмна схема на БНТ, Кошлуков допълни: "Няма да коментирам на парче, ще видите новата програма и ще се запознаете с нея всички тази седмица".

И без официален разговор с Искра Ангелова

В края на август се разбра, че БНТ се разделя с продукцията "Пиано бар "Нощни птици", а аргументът за това е, че предаването е външно и скъпо за телевизията. В надписите на продукцията, които вървят в края на всеки неин епизод обаче, тя е изписана като "вътрешна". В телевизията отново се коментира, че заради "по-опозиционните гости" на водещата предаването вече няма място в програмната схема на обществената телевизия.

Потърсена по телефона, Ангелова обясни пред Свободна Европа, че до момента не й е съобщено официално, че предаването е свалено от ефир. В програмната схема до Нова година, във времето за излъчване на "Пиано бар Нощни птици", вече са заложени епизоди "60 години БНТ".

XS
SM
MD
LG