Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как държавата забрави да разследва нарушенията в концесията на ски зоната над Банско


Концесионерът на ски зоната над Банско "Юлен" ползва 64% по-голяма площ от заложената в договора му, обяви на 12 юни 2018 г. прокуратурата
Концесионерът на ски зоната над Банско "Юлен" ползва 64% по-голяма площ от заложената в договора му, обяви на 12 юни 2018 г. прокуратурата

През последната една година прокуратурата не е предприела никакви действия по проверката за нарушенията на концесионния договор за ски зоната над Банско в Националния парк "Пирин", които сама констатира още през юни 2018 г.

Това става ясно от справка на Свободна Европа в деловодната система на държавното обвинение, достъпна в официалния му сайт. Последното движение по преписката по случая датира от 8 януари 2019 г., когато е отбелязано, че се очакват материали от друг орган, за да бъде решена.

Подобно бездействие противоречи на действащата от 2011 г. инструкция на главния прокурор, според която максималният срок на проверките не трябва да надвишава 2 месеца. По изключение той може да бъде удължаван "най-много общо до 6 месеца". Проверката за концесията в Пирин бе образувана в края на февруари миналата година по сигнал на съпредседателя на "Зелените" (днес вече "Зелено движение") Борислав Сандов, в който той изложи данни за нарушения на концесионера "Юлен" АД.

Резултатът от справката за движението на преписката за концесията в Пирин
Резултатът от справката за движението на преписката за концесията в Пирин

По-голямата част от твърденията в сигнала бяха потвърдени в официално съобщение на прокуратурата на 12 юни същата година. По този повод тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо на премиера Бойко Борисов, в което му препоръча договорът за ски зоната над Банско да бъде променен, така че да отговаря на действащото законодателство. Министерският съвет (МС) обаче не предприе действия в тази посока, което доведе до предупреждение от Цацаров близо половин година по-късно.

"Очевидно е, че прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други действия"

"Ако продължава липсата на каквито и да е действия по отношение на това предложение, ако бездействието на съответните компетентни органи продължи, очевидно е, че прокуратурата ще бъде принудена да предприеме други действия", заяви той по време на гостуването си в "Шоуто на Слави" на 22 ноември 2018 г. Помолен да уточни какво има предвид, Цацаров заяви: "Бихме предприели разследване, ако мерки не последват".

Разследване обаче така и не последва. Мерки на правителството също. Не е известно какво се случи и с проверката на Софийската градска прокуратура (СГП) за евентуални престъпления в Министерството на младежта и спорта (ММС), отделена от тази за концесията в Пирин. За нея също бе съобщено през юни 2018 г. с уточнението, че се проверяват данни за длъжностни престъпления и безстопанственост при сключването на договори между ММС и Българската федерация по ски (БФСки), оглавявана от Цеко Минев.

Именно той бе посочен през февруари миналата година от премиера Борисов като основен акционер в Първа инвестиционна банка (ПИБ) и фактически собственик на "Юлен" и "Витоша ски". ПИБ обаче отрече, а ресорните министерства и БНБ така и не изясниха тези въпроси официално. Не го направи и прокуратурата.

Нарушенията при концесията на Банско

Според огласените преди година и половина констатации на Върховната касационна прокуратура (ВКП) фирмата "Юлен" е използвала 64% по-голяма площ от заложената в концесионния договор в продължение на 17 години. През последните 8 от тях този факт е бил известен на правителството.

Към юни 2018 г. прокуратурата бе на мнение, че не може да търси наказателна отговорност от членове на МС, защото няма данни за умисъл при допускането на тази ситуация в разрез със закона.

Концесионният договор с "Юлен" е сключен през ноември 2001 г. за територията от 99.55 ха. През 2010 г. екоминистерството поръча пълно геодезическо замерване на реално използваната площ. Тогава се оказа, че "Юлен" всъщност експлоатира 164.78 ха.

За последно Цацаров коментира темата с нарушенията на "Юлен" на 22 ноември 2018 г. пред Слави Трифонов
За последно Цацаров коментира темата с нарушенията на "Юлен" на 22 ноември 2018 г. пред Слави Трифонов

На това основание министърът на околната среда в първия кабинет "Борисов" Нора Караджова предложи правителството да предприеме три възможни мерки – прекратяване на концесията, вместване на "Юлен" в територията, за която плаща, или изменение на договора. Изрично решение обаче правителството така и не взе.

Наред с тези обствоятелства, през юни миналата година говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че от 2004 г. до онзи момент в районната и окръжната прокуратури в Благоевград са внесени общо 18 сигнала за предполагаеми престъпления, свързани с концесията в Пирин. Нито един от тях обаче не бе довел до образуване на разследване. По този повод Арнаудова уточни, че всички те ще бъдат преразгледани, но резултати не бяха обявени и нито тя, нито Цацаров повече повдигнаха темата.

Съмненията в спортното министерство

Проверяваните от СГП данни за престъпления в спортното министерство пък бяха свързани с държавното финансиране на федерацията по ски, надхвърлящо 40 млн. лева в периода между 2004 и 2018 г. Партия "Зелено движение" от години твърди, че финансирането на състезанията от световната купа по ски, организирани от БФСки, надхвърля таксите, плащани на държавата за концесията в Пирин.

В сигнала, подаден от Борислав Сандов до Цацаров, бяха споменати няколко конкретни договора на федерацията, сключени със свързани с нея частни фирми във връзка с разходването на средства от спортното министерство.

Например, концесионерът "Юлен" получава над 2.7 млн. лева, докато се управлява от покойния вече Боян Марианов, който по същото време е и член на УС на БФСки. Сред другите фирми, подписвали подобни договори, докато хора от управата им са свързани с федерацията, са "Балкан Холидейз Сървисис", "Витоша ски", "РА Киви".

"До "Юлен" са достигнали средства от държавния бюджет и бюджета на община Банско в размер над 10 млн. лева"

"От публикации в медиите, доклади на Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната плата и други публични документи става известно, че до "Юлен" АД са достигнали на базата договори с Българска федерация по ски и дъщерното ѝ дружество "Български ски пул" средства от държавния бюджет и бюджета на община Банско в размер над 10 млн. лева, което представлява нарушение на Закона за държавните помощи и общностното на ЕС законодателство, ако липсва разрешение на компетентния държавен орган за държавните помощи", твърдеше още съпредседателят на "Зелено движение".

Именно тези обстоятелства трябваше да бъдат анализирани от СГП в рамките на отделената проверка по случая. Ходът ѝ обаче се пази в тайна от прокуратурата. Потърсен за коментар от Свободна Европа, Борислав Сандов заяви, че от юни 2018 г. насам не е получавал информация от прокуратурата за евентуаното развитие на някоя от двете преписки.

В същото време бившият главен прокурор Сотир Цацаров смени поста си с този на председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), получавайки подкрепата на всички парламентарни партии с изключение на "Воля". Нито той, нито наследникът му в прокуратурата Иван Гешев, са повдигали темата с концесията в Пирин и държавното финансиране на федерацията на Цеко Минев през последната една година.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG