Връзки за достъпност

Извънредни новини

Плашилото "Сорос". Как християнски активисти тръгнаха срещу ЕСПЧ, подкрепени от София


Главният прокурор Иван Гешев участва на 27 февруари в тържественото честване на 150-ата годишнина от основаването на Българската екзархия
Главният прокурор Иван Гешев участва на 27 февруари в тържественото честване на 150-ата годишнина от основаването на Българската екзархия

Кое е общото между главния прокурор Иван Гешев, правосъдния министър Данаил Кирилов и консервативна християнска неправителствена организация, която е против абортите и правата на хомосексуалните хора? Въпросът изглежда сложен, но той има отговор, който се прояви в рамките на само няколко дни.

През февруари европейският клон на основания от бившия евангелистки телевизионен проповедник Пат Робъртсън Американски център за право и правосъдие излезе с критичен доклад за Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). В него се посочваше, че поне 22-ма от 100 постоянни съдии в Страсбург между 2009 и 2019 г. са правораздавали в конфликт на интереси заради свои връзки с финансирани от милиардера Джордж Сорос неправителствени организации.

Темата беше подета от няколко български медии, които обаче се фокусираха само върху настоящия представител на България в ЕСПЧ Йонко Грозев и бившия ни съдия в Страсбург Здравка Калайджиева. Грозев е сред основателите на Българския хелзинкски комитет (БХК) и бивш член на борда на Институт „Отворено общество“ в България, а Калайджиева е основател на фондация „Български адвокати за правата на човека“. И двамата са известни като активни правозащитници и критици на прокуратурата.

"Труд" цитира доклада, Гешев цитира "Труд"

Докладът на Европейския център за право и правосъдие беше цитиран от вестниците „Труд“ и „24 часа“, както и от сайтовете „Правен свят“, „Пик“, „Блиц“ и „Дарик нюз“. Самият Иван Гешев определи в сряда като „много интересен“ материала в „Труд“, озаглавен „Българи срещу България в Европейския съд“ и препечатан в повечето от другите издания.

По думите му определен кръг от хора целят да сложат „намордник на прокуратурата“​. Той смята, че от публикацията се разбира „кои хора прокарват тези интереси, от кои неправителствени организации се финансират и на кого са адвокати​“.

Главният прокурор засегна темата в свое интервю пред БНР по повод конфликта му с адвокатурата и в частност със Здравка Калайджиева, която преди седмица поиска той да ѝ се извини публично. Причината беше негово изказване, в което определяше като наглост становище на „Български адвокати за правата на човека“ за необходимостта от конституционна реформа на прокуратурата. Йонко Грозев също многократно е коментирал проблемите, провокирани от безконтролността на главния прокурор и нежелението на управляващите да я ограничат.

Само ден след Гешев, правосъдният министър Данаил Кирилов също коментира доклада на Европейския център за право и правосъдие. Пред журналисти в парламента той обобщи: „дотам стигнахме, че този път френски колеги да ни кажат какво е положението в България“. По този повод той беше попитан как би могъл да бъде отзован български съдия от ЕСПЧ. Според Кирилов подобно решение могат да вземат само останалите съдии в Страсбург с квалифицирано мнозинство от две трети.

Кирилов се включи с критика към Грозев

Без да подлага на съмнение твърденията на консервативната организация, известна като застъпник за фундаментални християнски ценности, министърът директно разкритикува Грозев заради негов неотдавнашен коментар пред БНР, цитиран в „Дневник“. Той беше по повод отхвърления от Венецианската комисия проект на Кирилов за процедура по отстраняване и разследване на т.нар. трима големи в съдебната власт, вместо само на главния прокурор, каквато е препоръката на ЕСПЧ от 2009 г. насам.

Председателката на правната комисия Анна Александрова и Данаил Кирилов на обсъждането на конепцията за наказателна политика в четвъртък
Председателката на правната комисия Анна Александрова и Данаил Кирилов на обсъждането на конепцията за наказателна политика в четвъртък

„Аз разчитам всички подкрепени от България представители в международни институции да бъдат обективни и безпристрастни. И още повече, освен в правосъдието, когато се върнат в България, да не дават в едни или други медии интервюта с мнения, които пряко касаят дела, в които те са участвали. Цитирам коментара на Йонко Грозев в „Дневник“ по отношение на становището на Венецианската комисия два дни преди аз да го обявя, преди Венецианската комисия да ми го изпрати.“

БХК излезе с остро становище

Този развой предизвика острата на реакция на БХК, който обяви, че е в ход „активно мероприятие“ срещу ЕСПЧ, използващо клеветническото твърдение, че „финансирането на отделни дейности на неправителствени организации се равнява на задкулисно, нелигитимно влияние и координиране на тези организации в ущърб на обществения интерес“.

„Докладът внушава на читателите си, че поради някогашни връзки с подобни организации, посочените съдии в ЕСПЧ са под тяхно и оттам – на Джордж Сорос – влияние. Същевременно авторите на доклада не виждат никакъв конфликт на интереси в това, че редица от съдиите в ЕСПЧ в миналото са били или прокурори, или представители на своите държави пред Съда в Страсбург. Те също така не отчитат факта, че ЕСПЧ има ясна политика срещу конфликт на интереси, доказателство за която е оттеглянето на съдия Грозев от всички дела, по които председателят на БХК е процесуален представител“, се казва в становище на Българския хелзинкски комитет, разпространено в четвъртък.

Кои са авторите на доклада срещу ЕСПЧ?

Автори на цитирания доклад са Грегор Пупенк и Делфин Лоазо. И докато за по-младата Лоазо е известно единствено, че е научен сътрудник в Европейския център за право и правосъдие, то Пупенк е по-популярен. Именно той създава организацията през 1998 г. в Страсбург. Центърът е описван като християнски мозъчен тръст, специализиращ в защитата на определени религиозни права.

Пупенк е известен във Франция с публичните си позиции срещу абортите, правата на хомосексуалните хора, а и като защитник на критици срещу Исляма. През 2014 г. той организира среща между френски католически организации, „защитници на традиционното семейство“, с руски религиозни и политически лидери, насочена към установяване на „сътрудничество за защита на християнския морал“.

Първообразът на основания от Пупенк християнски мозъчен тръст – Американският център за право и правосъдие, пък е създаден през 1990 г. от Пат Робъртсън. Той е американски медиен магнат, телевангелист и привърженик на консервативната християнска идеология, известен с предишните си дейности в републиканската партийна политика.

Организацията на Робъртсън бе част от международната мрежа, противопоставила се на ратифицирането на т.нар. Истанбулска конвенция и е една от няколкото американски християнски групи, които популяризират консервативни християнски закони в Африка. Включително подкрепяйки криминализирането на хомосексуалността в Уганда.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG