Връзки за достъпност

Извънредни новини

бТВ обвини премиера в разпространяване на неверни твърдения


Бойко Борисов отговаря на въпросите на репортерката на бТВ Мария Георгиева
Бойко Борисов отговаря на въпросите на репортерката на бТВ Мария Георгиева

Ръководството на bTV Media Group излезе с официално становище по повод изказване на премиера Бойко Борисов в събота. "Намираме за тревожно, че премиерът Борисов нарича bTV, телевизия с доказано висока репутация, "Божков ТВ", на базата на неверни твърдения, разпространени от други медии", се казва в позицията, разпространена в събота вечер.

По-рано през вчерашния ден по време на проверка на строителните дейности по интерконектора между България и Гърция, журналист от бТВ зададе няколко въпроса на премиера, свързани с това, какво той смята да предприеме с акциите на ПФК "Левски", които бяха джиросани на негово име по-рано тази седмица от хазартния бос Васил Божков.

Божков в момента се намира в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а в България срещу него са повдигнати 11 обвинения, включително за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Божков притежава мажоритарен дял в дружествата, които организираха частни лотарийни игри, забранени след като парламента прие промени в Закона за хазарта през февруари.

Разговорът между журналистката на бТВ и Борисов

Ето част от разговора, в който според бТВ Борисов 2 пъти нарича медийната група "Божков ТВ". Цялото изказване на премиера можете да гледате тук.

"В момента обаче има една ситуация, в която вие трябва да направите нещо, да вземете решение, ако в случая този, който ви е прехвърлил…", пита кореспондентът на бТВ за Хасково и областта Мария Георгиева.

"Госпожо, няма на Божков ТВ да се хвана на въпроса! Извинявам се", отвръща Борисов.

"Кажете го на "Левски" тогава. В момента във вас е пакетът от акции", продължава репортерката.

"Не, не е в мен. Той е в Сашо Диков, който го разнася из София. Нито искам да го получавам, нито съм дал съгласие, нито искам отново да ви давам възможност отново да се упражнявате на моя гръб. Как по-ясно да ви кажа, че не желая, нямам отношение и няма да го направя", казва Борисов.

"Направихте ли консултация с юристи? Очевидно има някакъв казус", пита друг репортер на място.

"Не, няма никакъв казус. Аз знам от дядо. Насила никой нищо не може да ти даде, нито акъл може да ти налее. Ако вие не съзнавате какво е направено и каква е целта, си е за ваша сметка", отговаря премиерът.

"Но г-н Борисов то е направено съвсем законно и затова ви питаме в момента какъв е полезният ход", отново Георгиева задава въпрос.

"Няма полезен ход. Подиграха се с Левски, ако искат да ги прехвърлят (акциите), на когото искат. Аз няма да участвам в това", отвръща Борисов.

"Божков каза, че акциите се връщат при притежателя.

Където искат да се връщат, те затова са го направили", продължава разговорът.

"А вие водили ли сте преди това някакви разговори във времето с Божков, той да стане акционер на Левски, за да може по този начин акциите да се върнат при вас", казва репортерката от бТВ.

"Госпожо, Божков ТВ не ме касае", казва Борисов.

"Аз ви питам имало ли е разговори на времето", пояснява Георгиева.

"Не, по никакъв начин не искам да се замесвам с тази тема. Има повдигнати обвинения. Божков беше като всички бизнесмени в България, с когото сме се чували, срещали непрекъснато в различни съвети и формати. Когато неговите съдружници в неговата къщичка изнесоха информацията и всичките тези последствия, задействани от МВР и прокуратурата дела, се стигна до този казус. Никой по никакъв начин преди това не го е третирал различно от всички останали", казва премиерът и се опитва да приключи темата.

Тук изказването пред репортерите продължава, но въпросите са свързани с намаленото ДДС за ресторанти и заведения.

Реакцията на bTV Media Group

В отговора на бТВ, публикуван няколко часа по-късно, ръководството на медията описва изказванията на Борисов като "неверни твърдения". Тук е цялата позиция.

"Ето фактите от bTV Media Group:

1. „Национална лотария“ беше рекламодател в NOVA Broadcasting Group, bTV Media Group и други медии. „Национална лотария“ беше лицензирана от държавата. Компанията беше един от многото рекламодатели.

2. Новините и актуалните предавания на bTV Media Group са абсолютно обективни и безпристрастни. bTV Media Group се придържа към фактите, а ръководството на компанията нито е имало близък контакт с г-н Божков, нито е получавало каквито и да е покани."

Предисторията

Твърдението на Борисов следва първото интервю, което Васил Божков даде от Дубай пред бТВ през декември 2019 г. В събота пък неговият съдружник Георги Попов се включи по телефона в предаване на медията. През януари Божков също даде интервю за бТВ, но и говори пред "Нова телевизия" и други медии. А дългогодишното си публично мълчание наруши с разговор със "Свободна Европа".

През годините "Национална лотария" на Васил Божков е била голям рекламодател в конкурентната на бТВ - Нова ТВ, както и в бТВ и много други медии.

"bTV работи по най-високите журналистически стандарти, като отразява новините и събитията по обективен и безпристрастен начин", завършва официалното становище на медията.

В средата на декември 2019 г. след поредица от интервюта на бившите съдружници на Божков - братя Найденови, финансовият министър назначи проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция на хазартния бизнес на Божков.

Седмици по-късно започна и прокурорска проверка. В началото на разследването бизнесменът беше привлечен към наказателна отговорност по седем обвинения, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Впоследствие беше оповестено, че хазартният бос е разследван и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. И двете досъдебни производства са свързани с показанията на братята Цветомир и Боян Найденови, които са бивши съдружници в хазартния бизнес на Божков. В крайна сметка общият брой на обвиненията срещу хазартния бос достигна до 11.

Още преди да му повдигнат обвинения Божков напусна страната и се укри в Обединените арабски емирства, където се намира и в момента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG