Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията в Москва арестува най-малко 7 журналисти по време на протест


Журналистът Александър Плюшчев държи малък плакат, на който пише "Тук стоя Азар", по време на протест в подкрепа на арестувания журналист Иля Азар на 28 май в Москва
Журналистът Александър Плюшчев държи малък плакат, на който пише "Тук стоя Азар", по време на протест в подкрепа на арестувания журналист Иля Азар на 28 май в Москва

Районният съд в Москва осъди руския журналист Иля Азар на 15 дни в затвора, а полицията задържа други 6 души, които протестираха срещу присъдата му в четвъртък.

Иля Азар е 35-годишен общински съветник и журналист в независимия вестник Новая газета. По-рано през седмицата съдът го обяви за виновен за нарушаване на руския закон за протестите. В четвъртък шестима негови колеги се събраха пред централата на московската полиция, за да изразят своята солидарност с Азар.

Иля Азар
Иля Азар

Според независимия сайт за проследяване на арести по време на политически протести OVD-Info, всички протестиращи са били задържани. Те са стояли поотделно, а някои са имали по един малък плакат със слоган. Такива са единствените протести, възможни в Русия, когато властите не са дали изрично разрешение за провеждането им.

Сред задържаните са Сергей Смирнов, редактор на онлайн изданието "Медиазона" и Татяна Фелгенгауер, журналист в радиостанцията "Ехото на Москва".

Иля Азар е бил арестуван на 2 дни по-рано по време на индивидуален протест в подкрепа на активиста Владимир Воронцов, който е водил разследване на нарушенията в руските правораздавателни органи.

Журналистът е задържан с обвинения за нарушаване на забраната за протести по време на извънредното положение, въведено в Москва с цел ограничаване на епидемията от коронавируса. Арестът му предизвика критика от журналисти и общественици, които смятат, че се поставя опасен прецедент за задържане на репортери в затвора за 2 седмици по време на пандемията.

Международната неправителствена организация за човешки права Амнести интернешънъл нарече арестуването на Азар "страхлив акт" и обвини властите в "мачкане на активизма и нарушаване на човешките права, за да заглуши критиците".

"В средата на световната епидемия, правителството налага намордници вместо защитни маски, и то изцяло за собствена защита", каза в писмено изявление директорът за Русия на организацията Наталия Звягина.

В момента Русия е една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни, като общият брой на потвърдените случаи е близо 380 000. Починалите са над 4 000.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG