Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма други варианти". Валери Симеонов обяви, че Борисов ще довърши мандата си


Зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов
Зам.-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов

Ден, след като премиерът Бойко Борисов обяви по време на Националната конференция на ГЕРБ, че принципно има готовност да подаде оставка, съпредседателят на коалиционните му партньори от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, съобщи, че това няма да се случи.

"Правителството остава, няма да подава оставка и мандатът ще продължи до редовните избори следващата пролет. […] Министър-председател остава Бойко Борисов. Няма други варианти пред нас. Имаме работа за вършене и в парламента, и в изпълнителната власт", обяви зам.-председателят на парламента след заседание на коалиционния съвет в четвъртък.

През последните четири седмици протестиращи в София, страната и чужбина настояват за оставките на цялото правителство и главния прокурор Иван Гешев. Засега нито управляващите, нито ръководителят на държавното обвинение са демонстрирали намерения да се съобразят с тези искания.

"Приоритетите на кабинета ще бъдат в посока борбата с битовата престъпност, повишаване на пенсиите, подобряване на социалните услуги и стандарта на живот", коментира Симеонов в четвъртък, подчертавайки, че кабинетът няма да се поддаде на уличния натиск.

Без оставка през септември

Той изключи варианта правителството да подаде оставка, лансиран по-рано в четвъртък пред Нова телевизия от вицепремиера Томислав Дончев. Заместникът на Борисов сподели личното си мнение, че най-разумно би било управляващите да се оттеглят още сега, за да се тушира натрупаното обществено напрежение. Дончев призна, че протестите в цялата страна са доказателство, че правителството е допуснало грешки.

"Ние трябва да понесем гнева на всички софиянци за блокадите в града. Ние сме виновни, защото не сме се справили със ситуацията", добави той, имайки предвид денонощните палаткови лагери на кръстовищата на Орлов мост, до Софийския университет и на Ларгото.

"В ролята на жертва"

По повод сцените на насилие, белязали Националната конференция на ГЕРБ преди ден, вицепремиерът повтори официалната позиция на партията, че маскираните мъже, нападали протестиращи и журналисти са провокатори.

"Нима някой от нас има интерес на партийно събитие да има насилие? Това е провокация. Нямаме допълнителен договор с фирма за охрана. Наше момиче също беше бито, което опровергава всякакви тези, че това са организирани от нас хора. Тука сме в ролята на жертва. Всичко трябва да бъде разследвано, защото това е побой. Журналистът има право да ходи където си поиска, да снима каквото си поиска и да пита каквото си поиска. Свръхчувствително е чупенето на телефон на журналист", заяви Томислав Дончев.

Сред потърпевшите от посегателствата на конференцията на ГЕРБ бяха журналистите от Свободна Европа Полина Паунова и Генка Шикерова. Столичната полиция разследва случая, но до момента няма официална информация за задържани заподозрени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG