Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разследването ще бъде прозрачно". Ръководството на порта в Бейрут е арестувано


Сателитна снимка на пристанището на Бейрут преди и след взривовете
Сателитна снимка на пристанището на Бейрут преди и след взривовете

Ливанското правителство нареди на армията да постави под домашен арест цялото ръководство на пристанището в Бейрут, пише местното издание LBCI. Арестът ще трае, докато се изясни кой е виновен за взривовете във вторник, предизвикали гибелта на много хора и тежки разрушения на града.

От Министерството на вътрешните работи на страната обещаха разследването да бъде прозрачно и да трае не повече от пет дни. Виновните непременно ще бъдат привлечени към отговорност, се казва в съобщението.

Следователи са започнали оглед на мястото на взривовете, пише Асошиейтед прес. По данни на агенцията, в Ливан е започнала да пристига хуманитарна помощ, а властите се опитват да се справят с последиците от катастрофата на фона на икономическата криза и вълната от обществени критики.

На 4 август на пристанището на Бейрут избухнаха два мощни взрива, които предизвикаха смъртта на повече от сто души. Ранените са около пет хиляди, все още се издирват затрупани под отломките на сградите.

В радиус от десет километра от епицентъра на взривовете бяха пометени всички здания, улиците са затрупани с отломки и преобърнати коли. Взривната вълна беше почувствана в Кипър, който е на 240 километра от Бейрут.

Около триста хиляди души останаха без покрив, а щетите се изчисляват поне на 3 милиарда долара. В резултат на взривовете силно пострадаха зърнените силози, разположени в близост до складовете с избухналата селитра. Около 85% от запасите със зърна на Бейрут са унищожени.

Както съобщиха по-рано властите на страната, причината за пораженията е избухването на 2750 тона амониева селитра. Те са били конфискувани от кораба "Росус" от митническите служби през 2014 г.

Корабът, по това време плаващ под молдавски флаг и собственост на руския гражданин от Хабаровск Игор Гречушкин, превозвал селитрата за Мозамбик, но спрял в Бейрут заради технически проблем.

По-късно собственикът зарязал кораба като оставил екипажа да се оправя сам в Ливан. След години съдебни дела моряците успели да напуснат страната.

Според първоначалната версия взривовете са предизвикани от заваръчни работи, които се провеждали в склада със селитрата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG