Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Протестиращи и опозиция са били подслушвани денонощно. Как полицията се активира срещу журналисти


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи от Вазовата екопътека и каза, че заканите за проверки срещу него са наглост и сплашване
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи от Вазовата екопътека и каза, че заканите за проверки срещу него са наглост и сплашване

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Какво знаем за подслушването
  • Как полицията издирва журналисти
  • Защо в Чечня преследват 22-годишна жена

Остават три седмици до изборите за парламент. Българите в чужбина ще могат да гласуват в 791 избирателни секции. Проверете къде най-близо до вас има секция на нашата карта.

Партиите започнаха предизборните обиколки. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи от Вазовата екопътека и каза, че заканите за проверки срещу него са наглост и сплашване. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов критикува изявите на Борисов относно спора със Скопие.

Подслушването и протестите

Подслушването на политици и активисти е било денонощно и без почивен ден по време на протестите срещу правителството през 2020 г., каза вътрешният министър Бойко Рашков. На служителите, заети с подслушването, е платено за извънреден труд.

Какво разбрахме досега по тази тема, какво следва и има ли вариант тази ситуация да не се повтаря повече? Борис Митов потърси отговорите.

Бизнесмен, арестуван за лихварство, в действителност е бил задържан заради това, че е участвал в протестите, показа разследване на “Антикорупционния фонд”. В този заплетен сюжет се появява и името на бившия премиер Бойко Борисов.

Бивши високопоставени прокурори са разпитани от МВР, стана ясно в петък. Бойко Борисов смята, че той е крайната цел на проверката.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Журналистите и полицията

Докъде може да стигне полицията, за да издири журналисти? Отговор дава един случай, в който журналисти правят разследване, а полицията започва проверка заради това, че са снимали строеж, който не е забранен за снимане.

НАП е събрала над 4 млн. лева просрочени задължения за 7 дни. По-рано финансовият министър Асен Василев определи като приоритет събираемостта от големите длъжници.

Членовете на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки след протести срещу проекта им за реформа на съдебните райони.

България влезе в групата на държавите в ЕС с най-нисък риск от заразяване с коронавирус. Новите случаи са 27. В болници са 1745 души. В неделя са направени 3134 ваксинации.

Русия и САЩ

САЩ ще наложат нови санкции на Русия заради отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални, каза съветникът по национална сигурност в Белия Дом Джейк Съливан.

Междувременно в Русия още двама опозиционни политици бяха арестувани, което вероятно ще им попречи да участват в избори занапред.

В някои руски региони хората, които откажат да се ваксинират срещу COVID-19, са заплашени от неплатен отпуск. В Бразилия има протести срещу управлението на кризата. САЩ ще отделят 3,2 млрд. долара за създаване на лекарства срещу COVID-19.

Близо 3 млн. души в света са били прогонени от домовете си от войни, насилие и преследване през последната година въпреки пандемията.

Ултраконсервативният проповедник Ебрахим Раиси ще бъде президент на Иран. Той е яростен критик на Запада и е санкциониран от САЩ за престъпления срещу човечеството.

И три препоръки

“Източната могила” край село Караново е известна по целия свят със запазената антична колесница на близо две хилядолетия. Сега това място е забравено от институциите и се руши от дъжда, студа, жегата и иманярите. Вижте повече в това видео.

В един апартамент на ул. “Шипка” 6 има изложба. Тя показва картините на Борис и Славка Деневи - баща и дъщеря, и разказва тяхната история, събрана между четири стени.

Тя е в положението на десетки други жертви на авторитарни режими - жертва е, но е представена като престъпник. Халимат Тарамова е на 22 години, живее в Чечня и е гей. Опитът ѝ да избяга от тормоза, на който е подложена в дома си, може да ѝ струва живота.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG