Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ректорът на СУ се кандидатира за президент. Как държавата е поставяла в зависимост пътните фирми


Протест на работници от строителни фирми
Протест на работници от строителни фирми

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Ректорът на СУ се кандидатира за президент
  • Ще има ли правителство след изборите
  • Какво се крие зад протестите на пътните фирми

Как държавата е поставяла в зависимост пътностроителни фирми? Като им е възлагала повече работа, отколкото предвиждат договорите им, и е плащала извънредно в края на годината. Сега, след като извънредните плащания спряха, фирмите останаха без пари и протестират. Прочетете това разследване на Генка Шикерова.

Изборите, кандидатите, управлението

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще се кандидатира за президент. Той каза, че е “приел” да бъде издигнат от инициативен комитет, след като медии съобщиха, че ще бъде независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ.

Герджиков ще се изправи срещу Румен Радев и кандидати на по-малки партии.

Партия “Социалдемократи“ се присъедини към “Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев. Формацията няколко пъти е била коалиционен партньор на БСП.

ЦИК отказа регистрация за парламентарните избори на партия “Българско лято” на Васил Божков. Формацията и лидерът ѝ бяха санкционирани от САЩ по закона “Магнитски”.

Вече е ясно кои партии ще участват в изборите за парламент. Какво ще бъде мнозинството този път и ще има ли правителство? Полина Паунова събра всичко известно до момента.

В четвъртък започна процедурата за избор на нов председател на Върховния касационен съд. Припомнете си в този текст кой го избира и какъв е залогът.

Замърсяването, COVID-19, фалшивите сертификати

Замърсяването с азотни съединения във водата около заседналия кораб Vera Su край Камен бряг е четири пъти над нормата. Това стана след неуспешния опит за разтоварване на товара от азотен тор, при който част от него се изсипа в морето.

В района е обявено извънредно положение и не се допускат граждани на брега до кораба.

Новите случаи на COVID-19 в България са 2050. В болници са влезли още 525 пациенти, а над 90% от тях не са ваксинирани. Починали са още 70 души.

Здравното министерство съобщи, че е предало на прокуратурата сигнали за фалшиви сертификати за ваксиниране срещу COVID-19.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Сърбия и Косово, Каталуния, Бабий Яр

Сърбия и Косово постигнаха споразумение за прекратяване на противостоянието си на границата. То започна след забраната на Косово за влизане на коли със сръбски номера и се стигна до блокада на границата. Най-важното за конфликта е в това видео.

Каталуния е най-богатият регион в Испания. Вълненията там не стихват от опита за отделяне през 2017 г. Някои смятат, че областта би се справила по-добре, ако е отделна държава. Вярно ли е това и защо протестите още продължават? Отговорът е тук.

Бившият президент на Франция Никола Саркози е признат за виновен за незаконно финансиране на предизборна кампания през 2012 г. Предстои съдът да обяви присъдата.

YouTube съобщи, че започва кампания срещу дезинформацията за ваксините срещу COVID-19. Всяко невярно съдържание ще бъде премахвано.

През есента на 1941 г. в местността Бабий Яр край Киев нацистите извършват едно от най-големите зверства на XX век - избиват 33 771 евреи за два дни. В четвъртък се навършиха 80 години от убийствата.

И една препоръка

Някои го определят като най-добрия Джеймс Бонд досега. Тзи седмица беше премиерата на “Смъртта може да почака” - последният филм от поредицата за агент 007, в който участва Даниел Крейг. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG