Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е на последно място в ЕС по върховенство на закона


Според доклада нивото на корупция е толкова високо, че се е превърнало в "основна пречка" за приемането на България в Шенген
Според доклада нивото на корупция е толкова високо, че се е превърнало в "основна пречка" за приемането на България в Шенген

България е на последно място по върховенство на закона сред страните от ЕС за 2018 г. Това се посочва в годишния доклад на германската Фондация „Фридрих Науман“, който изследва състоянието на 45 държави.

Въпреки членството на България в ЕС от повече от 10 години, има твърде малък прогрес по въпроса за постигане на независимост в съдебната система, пише в доклада. Отбелязва се също продължаващото високо ниво на политизиране на системата.

България е и най-корумпираната държава в ЕС, като по този показател изпреварва страни като Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупцията е толкова високо, че се е превърнало в „основна пречка“ за приемането на страната ни в шенгенското пространство, пише още в доклада. Нивото от 30 % на „сивата“ икономика също е рекордно високо сред страните в съюза. В раздела за корупция е споменато и формирането на орган, специализиращ в борбата с корупцията (КПКОНПИ), но неговата независимост е поставена под въпрос, тъй като председателят му се избира от политическия елит.

По отношение на свободата на медиите, докладът отбелязва срива на България до 111 място в класацията на „Репортери без граници“. Авторите изказват притеснение и за растящата концентрация на медийна собственост, както и за независимостта на журналистите, които са поставени под растящо напрежение от страна на властващите. Докладът обръща внимание на факта, че парите по програми на ЕС са използвани като средство за влияние на медийната среда в държавата. Според заключенията в текста финансовите потоци от ЕС се насочват към приятелски настроените към властта издания.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG