Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Напиши есе" и енергията на 91-ия псалм: коментарите за Цветанов и апартаментите


Междувременно в социалните мрежи се появиха редица „обяснения“ как зам.-председателят на ГЕРБ се е сдобил и апартамента си.
Междувременно в социалните мрежи се появиха редица „обяснения“ как зам.-председателят на ГЕРБ се е сдобил и апартамента си.

Цветан Цветанов е оценил архитектурата на сградата „Летера“, както никой друг клиент, затова от фирмата „Артекс“ му предложили апартамент, който не се продавал. Това заяви пред Нова телевизия арх. Весела Мирянова, собственичка на „Артекс” по повод разкритието на Свободна Европа и гражданската организация "Антикорупционен фонд", че зам.-председателат на ГЕРБ се е сдобил с луксозен апартамент на цена под пазарната.

„Просто той е клиент, който е оценил вложеното от младия архитект Пламен Мирянов в тази сграда - тази мощна енергийна защита на сградата, с вградения 91-ви псалм“, допълни Мирянова. Тя коментира още, че има и друг апартамент в този квартал на цена 700 евро на кв. м.

Междувременно съпартийци на Цветанов и близки до ГЕРБ го защитиха в ефира на националните телевизии.

Менда Стоянова: Всеки си има личен живот

„Всеки човек, независимо къде работи, има право да си купи жилище и да живее така, както иска да живее”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова относно имотите на съпарийците си. В сряда сайтът „Биволъ“ и "Антикорупционен фонд" съобщиха, че правосъдният министър Цецка Цачева и бившият министър на кулурата Вежди Рашидов също са се сдобили с апартаменти от "Артекс" на преференциални цени.

Стоянова заяви, че живее точно до новия блок, но под наем в жилище на Народното събрание, но не е знаела, че съпартийците са й съседи.

„Не мога да знам колегите, които купуват апартаменти, къде ги купуват. Всеки си има личен живот и това е в рамките на личния живот”, каза тя.

Стоянова подчерта, че не се е интересувала от жилища, тъй като няма намерение да си купува апартамент в София и затова не може да коментира дали цените са пазарни или не,

Според нея не е смущаващ фактът, че веднага след като са прехвърлени на „Артекс“ двата стари апартамента на Цветанов са продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков на цена, по-висока от тази, за която Цветанов се сдобива с новия си апартамент. Сделката между Цветанов и „Артекс“ е на стойност под 400 000 лв, която включва стойността на двата стари апартамента и доплащане от 100 000 лв.

„Фирмата явно иска да се освободи и си търси клиенти. Кой на кого е бил подчинен не мога да кажа“, заяви Менда Стоянова и допъли, че не познава Велков.

Георги Харизанов: Обществото се дразни, когато политиците се сдобиват с имоти

„Всеки път когато политици на водещи позиции се сдобиват с имоти, това дразни обществото”, коментира в ефира на Нова телевизия Георги Харизанов, изпълнителен директор на Телевизия „Европа“, зам.-председател на Института за дясна политика и член на ГЕРБ.

Според Харизанов не е нарушение сделката да се осъществява за сума, равностойна на данъчната оценка на имота вместо на пазарната му цена.

„Давате две обзаведени жилища с обща площ 200 кв./м - получавате необзаведено жилище с площ 240 квадрата и доплащате разликата по 1500 евро на квадрат. Къде е неколкократно по-ниската цена?”, попита той.

Документите сочат, че сделката за имота с обща площ малко над 315 кв. м. (заедно с двоен гараж и „ВИП асансьор“) е извършена на стойността на данъчната оценка на новия имот, която е 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева), т.е. около 630 евро на кв. м. Според медийни твърдения на директора на "Артекс" Весела Мирянова, имотите на фирмата се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м.

„Фирмата е реализирала доста прилична печалба. Не е успешен опитът да се предизвика някаква сензация”, заяви Харизанов, който не крие близките си оношения с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че многоимотните политици с необясними доходи са в пъти повече в БСП.

Андрей Райчев: Предизборна договорка зад кулисите

„Очевидно е, че има някаква договорка зад кулисите. Виждаме, че това е два месеца преди изборите. Предизборно ли е? Предизборно е”. Така социологът Андрей Райчев коментира разкритията. „Сигурен съм, че всичко е било законно, изпипано. Наказанието е по линията на политиката”, каза още той. Спред него ключова ще бъде реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който се още не е взел отношение по въпроса.

"Напиши есе, спечели апартамент"

Междувременно в социалните мрежи се появиха редица „обяснения“ как зам.-председателят на ГЕРБ се е сдобил и апартамента си. Във фейсбук се появи колаж с популярната публикация на стайта на бТВ за конкурс за есе, организиран от жена от Канада, която предлага за награда голяма къща. Тогава десетки потебители възприеха призива буквално и написаха „есе“ под публикацията. Във варианта с Цветанов призивът е „Напиши есе, спечели апартамент“, а профил с името и снимката на зам.-председателя на ГЕРБ е написал „есе“ под публикацията няколкостотин пъти.

Други потребители пък попитаха "Не може ли "Артекс" да правят ремонтите по центъра на София - евтино и луксозно?" Популярност набира и събитие в социалната мрежа - Парти в апартамента на Цветан Цветанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG