Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Еврохолд" е преговарял да влезе в сделката за ЧЕЗ заедно с "Инерком" на Гинка Върбакова


ЧЕЗ не успя да продаде активите си в България на "Инерком", защото КЗК не одобри сделката
ЧЕЗ не успя да продаде активите си в България на "Инерком", защото КЗК не одобри сделката

Купувачът на активите на ЧЕЗ в България „Еврохолд“ е преговарял за участие в сделката още на предишния етап, когато фирмата „Инерком“ на Гинка Върбакова беше избрана да придобие електроразпределителното дружество. Това се разбира от стенограма от среща на политици от чешката Пиратска партия с ръководството на енергийната компания.

Според Томаш Плескач, заместник-председател на борда на ЧЕЗ, компанията е поканила кандидатите да участват в сделката с нови оферти след провала на сделката с „Инерком” заради блокирането й от КЗК. Това се разбира от документа от заседанието, цитиран от „Капитал“. „Еврохолд” е попаднал в списъка именно, защото преди това е подкрепяла фирмата на Върбакова, става ясно от същата стенограма.

Пред „Биволъ“ председателят на надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов е потвърдил, че през май-юни 2018 г. е имал срещи с представител на „Инерком”, на които е обсъждано холдингът да влезе в сделката с ЧЕЗ. Той е казал още, че преговорите за влизане на Еврохолд” в сделката на „Инерком” с ЧЕЗ се провалили, защото не е било ясно кой и с какви пари стои зад „Инерком” и заради настояването на фирмата на Върбакова да контролира 51% от дяловете в бъдещото дружество. От ЧЕЗ са потвърдили пред „Капитал“, че „Инерком“ е разглеждал „Еврохолд“ като потенциален партньор.

От разговора става ясно, че „Еврохолд“ е внесъл 5 млн. евро гаранция, и се потвърждават имената на двете финансиращи институции, с които „Еврохолд" има договори - Deutsche Bank и Nomura.

На срещата с членове на Чешката пиратска партия, която инициира в чешкия парламент проверка на сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, е била обсъждана и продажбата на ТЕЦ „Варна“ на фирма на семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Малко след сделката 70% от акциите в дружеството бяха придобити от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Томаш Пласкач оспорва твърденията на Данаил Папазов, че ТЕЦ „Варна" е частично трансформирана от въглищна в газова централа и изказва съмнение дали централата може да включи мощностите си в рамките на 8 часа, каквито ангажименти има поети по договорите си за „студен резерв” – да се включи и да произвежда ток, когато има нужда. В края на 2017 г. централата беше избрана от Електроенергийния системен оператор да получи 27.4 млн. лв. за една година готовност да се включи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG