Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фалшиви новини и конспирации. Как Грета изплаши руските медии


Грета Тунберг по време на протест в Берлин през юли
Грета Тунберг по време на протест в Берлин през юли

Младата екоактивистка Грета Тунберг привлече вниманието на целия свят, след изявата й пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където тя обвини световните лидери в провал по климатичните политики.

Откраднахте моите мечти и детство с вашите празни приказки“, нахока тя дипломатите, които се чувстваха видимо неловко.

Нейното изявление остави малко хора безразлични. 16-годишната шведка беше или възхвалявана, или подигравана от медиите, политиците и много хора по света. Бившият американски президент Барак Обама коментира, че Грета не се страхува да настоява за истински действия. Настоящият президент Доналд Тръмп обаче се подигра на активистката.

Президентът на Русия Владимир Путин се изказа доста по-късно, но и той се присъедини към хора на критиците на Тунберг. Това стана по време на енергиен форум в Москва на 2 октомври.

„Никой не е обяснил на Грета, че съвременният свят е сложен и различен... че хората в Африка и в много страни в Азия също искат да живеят толкова богато, колкото в Швеция“.

Путин се изказа не само за речта, но и лично за Турнберг, като не пропусна да даде съвет:

„Тя е мило момиче и е много искрена. Но възрастните трябва да предпазват децата от крайните емоции, които могат да разрушат личността“.

Близките до Кремъл медии също не харесаха Тунберг.

„Душевно болно момиче обеща масово унищожение“, написа в заглавие „Комсомолска правда“.

„Грета Тунберг - едно болно, глупаво и наивно момиче, е пророкът на новата тоталитарна вълна, която е нещо като радикалния ислям за постхристиянския Запад“, каза прокремълският коментатор Михаил Леонтиев в програма „Время“ по държавния Първи телевизионен канал.

Правителственият „Росийска газета“ публикува фалшивата новина как шведските социални служби са подозирали родителите на Грета в насилие върху нея, а пък социалните работници са разтревожени от състоянието й по време на речта в ООН.

Навсякъде по-света имаше остри коментари по адрес на личността на Тунберг, но руските медии се отличиха с фиксацията си в разкриването на някаква огромна конспирация зад Тунберг и нейната дейност.

„Грета е мишена, защото тя е лице на световно движение отдолу и автентичен протест – нещо, което прокремълските медии просто не могат да приемат. Ако го направят, ще стане видно как руснаците са лишени от правото на мирен протест“, коментира в последния си бюлетин групата за наблюдение на дезинформацията към ЕК.

Руските медии обърнаха внимание на теорията, че Тунберг е използвана като елемент от антируска кампания. Пред беларуското издание на „Спутник“ Дмитрий Беляков каза, че идеите на Тунберг ще нанесат „зелен удар“ срещу Русия и Китай, като ограничат правото им да използват природните си залежи.

Държавният англоезичен канал RussiaToday говореше за „кохорти последователи на еко-култ“, които пеят „един и същ химн“ срещу бизнеса, който „искат да убият“.

„Аргументи и факти“ също се придържаше към конспиративните версии, но добави и антисемитска нотка. Вестникът твърди, че дейността на Тунберг се финансира от фондациите на Джордж Сорос, а пък яхтата, с която Грета пътува до Ню Йорк, е „построена по поръчка на един от представителите на клана Ротшилд“. Обвиненията за връзки с Джордж Сорос и Ротшилд са редовна тема в руските дезинформационни кампании.

Докато повечето руски политици отхвърлиха или се подиграваха на посланията на Тунберг, един депутат в държавната дума я покани да говори пред руския парламент. Василий Власов изпрати писмо до младата шведка, в което пише, че младите хора в страната няма да позволят да бъдат „заклеймявани до изчезване“. Власов е член на Либералдемократическата партия на Жириновски. Други депутати побързаха да отхвърлят идеята. Руската държавна информационна агенция ТАСС отбеляза, че Власов няма правото да кани някого да говори в думата.

Председателят на комисията по околна среда в думата Владимир Бурматов коментира: „Важно е да чуваме различни мнения и не бива да страним от тях. Но нашите национални интереси са приоритет и трябва да се водим само от тях“.

XS
SM
MD
LG