Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 100 хиляди българи искат да останат във Великобритания и след Брекзит


Арт инсталация на лондонска улица
Арт инсталация на лондонска улица

Два милиона европейски граждани са поискали да останат в Обединеното кралство след Брекзит, от които половин милион само през септември с приближаването на предвидената дата, съобщи министърът на вътрешните работи Прити Пател, цитирана от Сега.

Според информацията, публикувана от британското правителство в сряда общият брой на молбите, получени до края на септември, е над 1.8 милиона.

Поляците (347 300), румънците (280 600) и италианците (200 700) са подали най-много заявления. Следват португалците (162 500), испанците (115 700) и българите(96 100).

По данни на Агенцията за българите в чужбина от края на август около 280 хил. българи живеят в Обединеното кралство.

По официални данни са одобрени общо над 1.5 милиона заявления, като 61% от заявителите са получили статут на уседналост, който се дава на хора, живели поне 5 години без прекъсване на острова. Този статут ще им позволи да продължат да работят и да получават социални помощи и след Брекзит.

Временен статут на уседналост са получили 38 процента други европейски граждани, живеещи от дълго време във Великобритания. Този статут им позволява да останат още пет години в страната и да кандидатстват за постоянен статут, след като таванът от пет години постоянно пребиваване бъде достигнат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG