Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стоян Мавродиев сам се е назначил за директор на дъщерни дружества на ББР и взима 36 000 лв. на месец


Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев

Изпълнителният директор на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е получавал заплата за пост, на който сам се е назначил. Това става ясно от разследване на в. „Капитал“, публикувано в петък.

Бившият председател на Комисията по финансов надзор (КФН) Мавродиев е назначен начело на ББР през септември 2017 г. В едно от първите заседания на новия управителен съвет (в състав Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров и Илия Кирчев) е решено да се направят промени в двете 100% дъщерни дружества на ББР.

Според това решение председател на съвета на директорите на "Микрофинансираща институция Джобс" е избран Румен Митров, а за заместник-председател Николай Димитров. За председател на съвета на директорите на "Национален гаранционен фонд" е избран Стоян Мавродиев.

Година по-късно визията за развитие на ББР, чертана от Мавродиев, е тя да се превърне в цяла банкова група и за целта започват да се изграждат структури. На 24 август 2018 г. е учреден "Фонд за капиталови инвестиции", в което акционери стават ББР и Национален гаранционен фонд. На учредителното събрание присъстват и то се ръководи от Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров. Те участват в решението за избиране на съвет на директорите на "Фонд за капиталови инвестиции" в същия състав: Стоян Мавродиев, Румен Митров, Николай Димитров.

В същия ден новосъздаденият съвет на директорите избира Стоян Мавродиев за изпълнителен директор. Отново в същия ден на заседание на управителния съвет на ББР същите три лица одобряват избора на Стоян Мавродиев за изпълнителен директор, пише „Капитал“. Тази операция се повтаря още два пъти на 3 март 2019 г., когато в рамките на часове в различни заседания на борда на банката са създадени "ББР лизинг" и "ББР факторинг“.

Така се стига до факта, че Мавродиев получава най-високата заплата в цялата държавна администрация. За 2018 г. е получил 434 547 лв. трудови доходи, което е малко над 36 хил. лв. месечно или повече, отколкото получават президентът, премиерът и управителят на БНБ, взети заедно, пише „Капитал“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG