Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гешев сменя Цацаров, а Цацаров - шеф на КПКОНПИ". Всичко върви по план


Сотир Цацаров и Бойко Борисов
Сотир Цацаров и Бойко Борисов

Каква е връзката между предстоящия избор на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и намерението на мнозинството във ВСС веднага да прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор?

Привидно такава няма. Бързите действия на ВСС и само двуседмичния срок, даден от парламента за номинации за шеф на КПКОНПИ, обаче са подчинени на една цел. Три независими източника на Свободна Европа – от парламента, Министерския съвет и прокуратурата, потвърдиха каква е целта на това бързане - да има избран нов главен прокурор, за да може настоящият главен прокурор Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ.

Мандатът на Цацаров изтича през януари 2020 г, докогато остават два месеца. Ако Народното събрание го избере за шеф на КПКОНПИ още сега, той ще напусне поста си предсрочно. В такъв случай ВСС ще трябва да назначи изпълняващ длъжността до встъпване в длъжност на титуляр. В четвъртък съдебният съвет се очаква да препотвърди неговия избор след като президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването му след първото гласуване.

Източници от ГЕРБ и прокуратурата обясняват, че парламентът досега нарочно е бавил обявяването на процедурата за председател на КПКОНПИ, за да бъде сигурно, че наследник на Цацаров ще бъде именно досегашният му заместник Иван Гешев.

Първо действие с тераса

Бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев бе начело на структурата от март 2018 г. В края на март 2019 г. стана известно, че в имотната му декларация има несъответствия за близо четвърт милион лева. Те бяха свързани основно с недекларирана от него тераса в семейния му апартамент на три нива.

Заради този случай премиерът Бойко Борисов призова в началото на април Георгиев да излезе в отпуск, докато тече започналата прокурорска проверка. Георгиев подаде оставка в края на юли, въпреки че по думите му данъчните не са установили разминавания между доходите и разходите му.

Вместо да обяви веднага нова процедура за избор на негов наследник, парламентът отложи това с аргумента, че предстои отпуск на депутатите. Процедурата отново не бе задействана през септември и октомври. Тя започна само ден преди президентът Румен Радев да обяви, че връща на ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Според източници от ГЕРБ целта на забавянето е било "да има голяма доза сигурност кой ще е наследник на Цацаров, за да може той да получи поста".

Кой да предложи Цацаров?

Свободна Европа се обърна официално с въпроси по темата към прокуратурата и парламентарната група на ГЕРБ. От пресцентъра на обвинението не отговориха на позвъняванията, а пресцентърът на ГЕРБ не върна отговори до вторник вечерта.

Единственото неизвестно засега остава как точно ще бъде оформена номинацията на Цацаров. Срокът за внасяне на предложения е до следващата сряда. Единият обсъждан вариант е главният прокурор да бъде предложен от всички партии, за което все още текат разговори. Другият вариант е той да бъде номиниран само от ГЕРБ, а останалите да подкрепят избора му.

А евентуално питане до Конституционния съд?

Президентът Румен Радев има възможност да обърка този сценарий, ако отправи запитване до Конституционния съд (КС) дали е допустимо ВСС само да прегласува върнатия от държавния глава избор на Гешев или трябва да проведе цялата процедура отначало.

Евентуалното образуване на такова конституционно дело по запитване на Радев би забавило бързото преизбиране на Гешев, така че то да се размине във времето с назначаването на Цацаров начело на КПКОНПИ. Според източници на Свободна Европа от КС обаче, дори държавният глава да ги сезира по този казус, те не биха го допуснали за разглеждане заради старо решение отпреди 17 години. Става дума за Решение 2 от 2002 г. на КС, в което се казва, че ситуация ВСС "има на разположение своята оперативна самостоятелност, включително и да гласува повторно лицето, без да се съобразява с неодобрението му от президента".

Конституционен съдия коментира пред Свободна Европа, че според него и колегите му "има готовност ако Радев поиска тълкуване на конституцията, КС да излезе с бързо решение".

Според други конституционалисти обаче позоваването на решение 2 от 2002 година не може да послужи за отказ от тълкуване, защото президентът не оспорва правото на ВСС да гласува за същия кандидат. Държавният глава може да зададе въпрос за това дали процедурата трябва да започне от начало, което не влиза в конфликт с варианата, че при нова процедура съдебният съвет може да предпочете същия кандидат.

Според представители на всички институции, с които Свободна Европа разговаря, е почти сигурно, че сценарият "Гешев сменя Цацаров, а Цацаров - шеф на КПКОНПИ" ще се развие по план. Въпреки това има и резервен вариант настоящият шеф на обвинението - да оглави Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Подготовката за това започна още в началото на годината, когато парламентът прие промени в Закона за съдебната власт, според които ако шефът на ИВСС напусне поста си, наследникът му започва нови 5 години, а не довършва мандата му.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG