Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отказа да регистрира партията на Слави Трифонов


Слави Трифонов
Слави Трифонов

Софийският градски съд (СГС) отказа да регистрира партията на Слави Трифонов "Няма такава държава" в петък, аргументирайки се със законовата забрана политическите формации да използват българските знаме и герб в партийната символика.

Ограничението е изрично посочено в член 5 от Закона за политическите партии. Символът на партията на Слави Трифонов е синя човешка длан, върху която личат цветовете на националния флаг – бяло, зелено и червено.

"Според настоящия състав представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката. Видно е, че те са разположени в словесно посочената последователност – бяло, зелено, червено, като "интегрирането" им е под формата на водоравни линии с относително еднакъв размер на дължина и ширина", мотивира се съдия Татяна Костадинова.

По отношение на името на партията, което според закона не трябва да противоречи на "добрите нрави", СГС приема, че то не може да бъде основание за отказ за регистрация.

"В настоящия случай сам по себе си изразът "няма такава/такъв" не е обиден, а съчетанието му с "държава" изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията", посочва съдия Костадинова.

По този повод тя е записала в решението си, че "гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига използваните изрази за тази оценка да не са обидни".

Отказът за регистрация на партията на Слави Трифонов не е окончателен и учредителите на "Няма такава държава" могат да го обжалват в 7-дневен срок пред Върховния касационен съд.

"Измислена причина"

Не закъсня и реакцията на самия шоумен, който определи съдебното решение като "безумно и незаконно" в профила си във Фейсбук. Той декларира, че ако не успее да регистрира партията си с тези име и лого, ще учреди друга, но "със същите граждански и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани".

"Да оставим настрани факта, че цветовете бяло, зелено, червено присъстват в символите на три парламентарно представени партии – БСП, НФСБ и "Атака". Да оставим настрани факта, че за БСП, НФСБ и "Атака" – може, а за "Няма такава държава" – не може. И да погледнем обективно – това е просто измислена причина. Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше символът или името на партията, щеше да е името на лидера на партията. Ако не беше името на лидера на партията, щеше да е името на родния град на лидера на партията", коментира Трифонов.

В края на изявлението си той се обръща към противниците на политическия си прект без да ги назовава: "Те не щат да има референдум, Те не щат да има пряка демокрация, Те не щат да има партия, която защитава гласа на хората, референдумите, пряката демокрация. Скъпи Те, наистина ли мислите, че така ще ни спрете? С цветове и с имена? Не може да ни спрете, защото не са важни цветовете и имената, а е важно съдържанието".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG