Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът задължи екоминистерството да огласи вноса на отпадъци в България


Част от откритите в Италия боклуци, приготвени за износ в България
Част от откритите в Италия боклуци, приготвени за износ в България

Административният съд – София-град (АССГ) задължи Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) да предостави информация за фирмите, които внасят отпадъци в България, съобщи в събота „Капитал“.

Изданието заведе дело по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) срещу отказа на главния секретар на агенцията към Министерството на околната среда и водите да огласи формулярите за внос на отпадъци, подадени през 2017 и 2018 г. Данните съдържат информация за превозвачите, вносителите, вида на отпадъците, както и за мястото и начина на преработването или унищожаването им.

Искането бе подадено още през август до екоминистъра Нено Димов, който обаче го препрати към ИАОС. Ръководството ѝ отказа да предостави достъп до въпросните формуляри с аргумента, че те не представляват обществена информация.

„Безспорно вносът на отпадъци е един от факторите, който е в състояние да окаже съществено въздействие върху повечето от компонентите на околната среда“, приема обаче съдия Вяра Русева АССГ.

Решението ѝ е окончателно и се позовава на конституционно гарантираното „право на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи, което право включва и правото на информация за околната среда“. ИАОС има 14 дни да предостави поисканата информация.

По-рано през седмицата италианските власти обявиха, че са заловили влакова композиция, превозваща 815 тона отпадъци, подготвени за износ в България. Според данните на разследващите боклукът е превозван с фалшиви документи, според които става въпрос за пластмасови отпадъци. В действителност са открити бали със смесен непреработен отпадък.

Вътрешният министър Младен Маринов и еклогичният му колега Нено Димов дадоха брифинг по този повод, но вместо да обявят подробности по случая, го неглижираха, определяйки като „твърдение на някои медии“ информацията, че заловените отпадъци са били предназначени за България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG