Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Твой ред е да лъжеш". Операторът, разказал как се мами от екрана, беше пребит


Руският оператор Леонид Кривенков
Руският оператор Леонид Кривенков

Бившият оператор от руската държавна телевизия "Россия 24", който беше разказал за политическата цензура и корупцията в медията, е бил жестоко пребит от двама мъже в Москва. Леонид Кривенков сам е съобщил това на руската служба на Радио Свободна Европа.

61-годишният Кривенков е снимал политически предавания в "Россия 24" от 2006 до 2016 г., когато се пенсионира.

На 15 януари 2019 г. той даде обширно интервю за Радио Свободна Европа, което публикувахме седмица по-късно.

"Всички разбираха отлично, че подвеждат зрителите. В слушалките често се чуваха разговори за това как една новина да се представи „най-правилно“. Любима шега между режисьорите и водещите беше „Твой ред е да лъжеш“. Това казваха на водещите преди ефир", каза тогава Кривенков.

Побоят става на 11 януари, когато операторът си тръгва от Кузмински парк в руската столица. Двамата нападатели били "добре сложени, високи, на възраст около 25-30 години, водеха куче".

Кузмински разказва, че двамата го нападат в гръб, повалят го на земята и започват да го ритат". По думите му те са викали:

"Проклет глупак! Ще те научим да обичаш родината си... пета колона такава. Ще те унищожим".

Когато други хора в парка забелязват какво се случва, двамата бягат. На следващия ден Кривенков търси медицинска помощ в спешен кабинет, направени са му рентгенови снимки, които показват наранявания на гръдния кош и счупен нос.

В клиниката му обещават, че ще се свържат с полицията и ще сигнализират за случая. Казват му също да очаква посещение от полицията същата вечер.

Полицаи така и не се появяват. На 13 януари Кривенков сам подава сигнал.

"В последните дни съм изключително отпаднал, имам треска, а главата ми ще се пръсне. Вероятно имам и сътресение". ​

През януари 2019 г. той разказва за цензурата в държавната телевизия. Тогава Кривенков дава серия от интервюта, включително и за чуждестранни медии.

Той обръща внимание, че нападението се случва по-малко от две седмици след като руската служба на Радио Свободна Европа публикува списък с най-четените статии на 2019 г., в който присъства и интервюто с него.

"Очвидно много хора се дразнят, че аз казвам истината за методите на работа в руските медии. Някои си е казал "Време е да са разправим с Кривенков", казва той.

Операторът гледа на побоя като на оказване на чест.

"Ако вече използват физическа саморазправа с мен, това означава, че моите думи са забелязани. Това означава, че с тях допринасям за освобождаването на моята родина от настоящия режим", обяснява Кривенков.

"Страната се управлява от шайка бандити от крайните квартали".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG