Връзки за достъпност

Извънредни новини

Търсите или предлагате помощ? Свържете се тук

Тук публикуваме информация за хора, които търсят и които предлагат помощ. Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org и ние ще публикуваме вашата информация и контакти. Правим това безвъзмездно и в обществена полза. Не публикуваме информация за платени услуги.

Доброволци създадоха платформата Covaid в подкрепа на малките бизнеси в България. Целта на инициативата е безплатно да популяризира услугите, които ресторанти, барове, магазини и други малки бизнеси предоставят по време на извънредното положение, за да се подпомогне тяхното оцеляване.

Младежки театър "Николай Бинев" стартира дарителска кампания "Театърът и зрителите срещу COVID-19". Целта на инициативата е да се съберат необходимите средства за закупуване на респиратор за дихателна реанимация за нуждите на болница УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" в София, както и за осигуряване на защитни облекла и дезинфекционни материали за здравните работници.

Интеракт клубовете в Пловдив съвместно с Ротаракт клубовете и Ротари клуб в града провеждат кампанията "Купи и дари в условия на пандемия". Инициативата има за цел да помогне на семейства, изгубили работата си и останали без доходи заради извънредното положение. На тези семейства ще се предоставят нужните продукти под формата на пакети от първа необходимост (храна, пелени за деца, лекарства). Нуждаещите се трябва да попълнят онлайн формуляр, а желаещите да помогнат биха могли да дарят средства за закупуване на съответните продукти.

Националната пациентска организация откри безплатен телефон за хора с хронични заболявания. На номер 0800 14 515 нуждаещите се ще могат да получат информация и консултация от лекари доброволци (специалисти по ендокринология, кардиология, онкология, инфекциозни болести и др.). Предвидена е и възможност и за виртуален преглед. Телефонната линия е отворена всеки работен ден от 9 до 18 ч.

Община Долна Митрополия стартира дарителска кампания "Купи и подари". Целта на инициативата е да осигури ежедневните нужди от храна на хората, които са останали без работа и са най-засегнати финансово от извънредното положение в страната. Дарения могат да се направят в натура чрез магазините за хранителни стоки в града или по банков път: BG78IABG74738410032300.

Concept Digital стартира кампания за подпомагане на фирмите, засегнатите от кризата с COVID-19. Докато извънредното положение в България е в сила, експертите на агенцията ще изготвят безплатни стратегии за дигитализиране, за да могат компаниите да прехвърлят бизнеса си онлайн. Единственото условиe за получаване на безвъзмездната помощ е доказателство, че дейността на фирмите е била засегната.

Българският дарителски форум, фондация "Америка за България", Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара създадоха дарителски фонд "Обединени срещу Covid-19". Фондът ще финансира български юридически лица – неправителствени организации, социални предприятия, читалища, лечебни заведения, общини и микро/малки бизнеси, които ще предоставят подкрепа за най-уязвимите групи, засегнати от пандемията. Дарения към фонда могат да се направят по банков път: IBAN BG06UBBS80021026072940; BIC UBBSBGSF; ОББ; титуляр: Български дарителски форум.

Центърът за спешна медицинска помощ в Стара Загора се нуждае от маски, предпазни облекла и дезинфектанти. Дарения могат да се направят в натура или по банков път: IBAN: BG30UBBS80023300166310; BIC: UBBSBGSF; oснование за плащане: дарение; ОББ АД. За повече информация: 042/621 176.

Янко Христов стартира дарителска кампания "Денят след утре". Целта на инициативата е да събере средства, които да се предоставят на малки бизнеси, които в условията на пандемия не могат да изплатят заплатите на служителите си.

Българският младежки Червен кръст започва кампания за набиране на доброволци сред студентите медици за участие в дейностите по овладяване на пандемията от коронавирус. Кандидатстването става чрез попълване на формуляр.

Асоциация "Интегро", групите по РОМАКТ и майчините центрове стартират дарителска кампания "Нахрани бебе". Целта на акцията е да подкрепи семейства в цялата страна, останали без доходи в резултат от извънредното положение, които не могат да осигурят подходяща храна на децата си на възраст от 0 до 3 години. Желаещите да помогнат могат да дарят пакетирани бебешки храни или финансови средства за тяхното закупуване: IBAN: BG63CECB97901063722001; BIC: CECBBGSF; Централна Кооперативна Банка – клон Разград; титуляр на сметка: асоциация "Интегро".

Община Хисаря започва дарителска кампания за събиране на храни от първа необходимост за нуждаещите се. Дарения могат да се направят в натура под формата на пакетирани храни от първа необходимост или по банков път: IBAN: BG16CECB979033C8105200; BIC: CECBBGSF; Централна кооперативна банка.

Сдружение "Ларго", Народно читалище "Васил Левски" и общественици от квартал "Изток" в Кюстендил стартират кампания за подпомагане на хора в нужда. Всеки желаещ да дари пакетирани храни, може да се свърже със Стефан Лазаров на телефон: 0888 198 946.

Община Ямбол активира на своя сайт чатбот приложение "Скили" за въпроси на граждани за коронавируса. Системата посочва симптомите на инфекцията и тестовете, които всеки може да си направи; как може да се подаде сигнал за нарушаващи наложената им карантина, телефоните за психологическа помощ и здравни консултации.

Център "Амалипе" стартира дарителска кампания за събиране на стари лаптопи, таблети и телефони. Устройствата ще бъдат раздадени на ученици и училища от цялата страна, които нямат възможност да се включат в дистанционното обучение поради липса на оборудване.

Община Драгоман набира доброволци, които да бъдат включени в акциите за доставяне на храни, лекарства и стоки от първа необходимост на самотноживеещи възрастни хора. За повече инфромация: 0879 103 392 (Ана Крумова).

Болницата в Кюстендил откри дарителска сметка за закупуване на интензивен респиратор за деца и възрастни, подходящ за лечение на болни от коронавирус. Средства могат да бъдат дарени на: IBAN: BG78FINV91501317429442.

Kризисният щаб в Созопол започна кампания за набиране на доброволци. Желаещите трябва да са на възраст между 18 и 60 години. Записването става чрез подаване на заявление в Община Созопол или на имейл. При необходимост добровлците ще бъдат включвани в доставката на храни и лекарства, в дезинфекцията на публични места, в осъществяването на някои медицински дейности и др.

Националното сдружение на общините публикува списък с телефони на всички общини, които осигуряват безплатна доставка на храни и медикаменти по домовете за самотноживеещи възрастни хора.

Столична община създаде официална Viber група за #COVID-19, в която ежедневно ще се споделя важна информация, новини за обстановката в София и текущи мерки, които засягат гражданите на града.

Заредете още

XS
SM
MD
LG