Връзки за достъпност

Извънредни новини

80 000 европейци по света чакат да ги приберат у дома. 12 шенгенски държави върнаха проверките


80 хиляди европейци се опитват да се върнат на континента. В Европа е затруднено преминаването през 12 шенгенски държави
80 хиляди европейци се опитват да се върнат на континента. В Европа е затруднено преминаването през 12 шенгенски държави

Около 80 хиляди европейски граждани се намират в различни части на света и се опитват да се приберат у дома, съобщи Европейската комисия в сряда.

Тяхното връщане е затруднено заради анулирането на множество полети, след като редица авиокомпании престанаха да оперират, а летища отказаха да приемат самолети в опит да ограничат разпространяването на епидемията от коронавирус.

ЕК съобщи още, че отговорността за връщането на тези хора е на страните, чийто граждани са те. Брюксел може да помогне с координиране на усилията, а също така да плати за самолети, ако съответните държави ги наемат, за да приберат свои граждани от чужбина.

Във вторник от европейския бюджет беше платен курс на австрийските авиолинии, който прибра 290 австрийци от Мароко. По-рано такива курсове бяха осъществени от Китай и от Иран. Комисията съобщи, че благодарение на усилията ѝ властите в Рабат са удължили срока, в който чужденците имат право да напуснат страната след прекъсването на международните полети до четвъртък.

Големи групи европейци са закъсали в Япония, Китай, в САЩ, на Малдивите и в Шри Ланка, уточни говорителят.

Гражданите на държави, намиращи се в страни, където няма техни посолства или консулства, могат да се обадят в която и да е европейска мисия и да сигнализират, че желаят да си приберат, съобщи говорител на Еврокомисията. Връщането зависи от наличието на полети, уточни той.

”Държавите членки трябва да си помагат. Някои страни вече обявиха, че имат възможност, така че се надяваме да има повече опции за репатрииране на европейските граждани от чужбина”, каза говорителят.

Хиляди европейци не могат да се приберат и от ЕС, след като 12 шенгенски държави обявиха, че възобновяват граничните проверки, а някои са забранили влизането на чужденци, включително европейски граждани. Проблеми с преминаването има по границите на Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Полша, Дания, Норвегия, Швейцария, Испания, Португалия, Литва и Естония. Всички те са информирали Европейската комисия, че ще се възползват от възможността да възобновят граничния контрол до два месеца.

Най-сложно е положението на полско-германската граница, където хиляди балтийци се опитват да се преминат, но не ги допускат на полска територия. Полша затвори напълно границите си в началото на седмицата. Властите във Варшава са предложили на балтийците да ги качат на транзитни влакове, но трите прибалтийски държави обединяват усилия да ги транспортират с кораби.

Европйската комисия напомни, че до края на годината британските граждани остават европейски граждани и страните членки имат задължение да улесняват тяхното връщане в Обединеното кралство.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG