Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще достигне пика на епидемията на 24 април, твърди американски научен институт


Мъж в защитно облекло се насочва към входа на Института за спешна помощ "Пирогов".
Мъж в защитно облекло се насочва към входа на Института за спешна помощ "Пирогов".

България ще достигне пика на епидемията от COVID-19 на 24 април, изчисли Изследователският институт към Университета във Вашингтон. Институцията изработи сайт със заключенията си за различни страни в света, засегнати от коронавируса, сред които и България. Данните за страната бяха публикувани в сряда вечерта. Преди това Институтът публикува своите прогнози за САЩ и повечето от най-засегнатите страни.

Според изчисленията, направени за България, между 19 и 30 април в страната може да се очакват по 9 или 10 смъртни случая дневно, след което случаите ще започнат да намаляват. Институтът допуска, че при определени обстоятелства смъртните случаи биха могли да достигнат и максимума от 57 човешки жертви за ден.

Изводите на екипа са основани на множество официални данни, подадени от различните държави, а датата на очаквания пик подлежи на ежедневно преизчисление. Всички изследвания са извършени при допускането, че в съответната страна е наложена "пълна социална дистанция до май 2020 г.".

На 30 януари Световната здравна организация (СЗО) обяви за глобална заплаха новия коронавирус, който за първи път беше открит в края на 2019 г. в Китай. На 11 март СЗО обяви, че става дума за пандемия. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време.

В България, която обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март, има над 20 смъртни случая. Над 600 са доказаните случаи на коронавирус. Тук можете да следите ситуацията в България.

Кой е този институт

Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) е научен институт към Медицинския факултет на университета, създаден през 2007 г. и финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Той изследва статистиките в областта на световното здравеопазване, извършва сравнителна оценка на основните здравни проблеми в света и преценява ефективността на стратегиите, които се използват за преодоляване на проблемите. Изводите на института са обществено достъпни, публикуват се на сайта на институцията и се използват от правителствата при взимането на решения.

Пред телевизия CNN изследователите подчертават, че всичките им очаквания за пика на болестта в отделните страни са неокончателни и подлежат на изменение при промяна на изходните данни. Сред официалните факти, подадени от страните, фигурират такива за легловия капацитет на болниците в съответната държава, за заетостта на леглата, за броя на обдишващите апарати за интензивни легла. Посочено е, че в момента България има достатъчен леглови капацитет, но има недостиг от 74 обдишващи апарата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG