Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: „Охлабено поведение“ ли доведе до повече заразени с COVID-19?


„Преди Цветница имаше доста охлабване в поведението на гражданите и това нещо се демонстрира с повече от 40 случая на ден“. Думите са на шефа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. Изводът му беше допълнен и от очакването: „разходките и излизането от София по Великден ще се отразят на статистиката на заразени след около седмица“.

Дали обаче твърденията му са верни може да се разбере само от числата. А те показват друга зависимост: увеличаването на броя на доказано заразените с COVID-19 в дните, за които говори генерал Мутафчийски, съвпада с увеличения брой тестове, които са направени в лабораториите в страната. Както и с целенасочени изследвания, правени в този период в огнища на заразата. Това става ясно от справка, предоставена на Свободна Европа от Министерството на здравеопазването.

Накратко, отговорът на въпроса дали „охлабеното поведение“ е причина за по-високия брой случаи, регистрирани дневно, е „не“. Нещо повече: процентът заразени от всички тествани до момента е константен: малко над 3 на сто. Това число се доказва също от публично оповестяваните данни на ежедневните брифинги до момента.

От 13 март България е в извънредно положение. Целта е ограничаване на COVID-19. Въведени са редица рестрикции, в това число разходки в парковете и сред природата. В слънчевите дни в средата на месец април МВР констатира масово нарушаване на правилото, което доведе и до извода на Мутафчийски преди дни. Актуалната информация за коронавируса в България може да почетете тук.

Заразените преди и след „охлабването“

Разходките, които председателят на щаба окачестви като „охлабено поведение“, бяха в дните с хубаво и слънчево време (10 и 11 април), непосредствено преди Цветница (12 април). Според публикации, а и според обяснения на самия щаб, инкубационният период на COVID-19 e между 4 и 14 дни, но най-често се проявява от петия до седмия ден на заразяването.

Придържайки се към данните за инкубационния период, от Националния щаб съобщиха пет дни след Цветница, че започват да откриват повече заразени дневно, отколкото в началните дни на месец април. Теорията им намираше потвърждение в данните за инфектираните у нас за дните 15, 16, 17 и 18 април (колкото би бил средният инкубационен период след Цветница). Наистина в тези дни е отчетен ръст на установените инфектирани с коронавирус. За 15 април щабът докладва доказани новозаразени 34 души. Ден по-късно новите регистрирани случаи са 53. На 17 април пък става ясно, че новооткритите са 46, а на 18 април – 32.

Сравнени с дните преди „разходките по Цветница“, тези числа показват двоен ръст на заразените. Защото те бяха сравнявани с данните от 6 април, когато щабът докладва за 18 случая на COVID-19; на 7 април случаите са 28; на 8 април те са 16; на 9 април – 25 души, на 10 - 17 души; на 11 април – 26 души, а ден по-късно – 14 заразени.

Колко са тестовете

Оказва се обаче, че за да бъдат достигнати по-високите нива на отчитане в статистиката на заразените, в дните с повече положителни проби са правени двойно повече PCR тестове.

От Министерството на здравеопазването уточниха пред Свободна Европа, че всеки ден се отчитат положителните проби от предходния. „Понякога има и натрупване, защото някои проби не са съвсем ясни и доказването изисква повече от 24 часа. Но обичайно това е периодът“.

Например, за да бъдат установени на 6 април 18 нови случая на COVID-19, ден по-рано на 5-ти са направени 252 теста. На 6 април пък направените тестове в лабораториите у нас (без частните – бел. авт) са 316, на 7 отчетените новозаразени са 28. През деня на 7 април са направени 496 теста, а от тях положителните на следващия ден са 16.

На 11 април в държавните лаборатории са направени 219 теста, а ден по-късно са отчетени 14 новозаразени.

За сметка на това, когато положителните проби рязко скачат до около 50 на ден на 15, 16, 17 и 18 април (когато е най-вероятно да се проявят симптоми на заразените по Цветница) от данните се вижда, че броят на направените тестове осезаемо се е качил.

За да бъдат установени 34 новозаразени на 15 април, предходния ден в държавните лаборатории у нас са тествани 577 човека. На 16 април са доказани 53 случая на коронавирус, а ден преди това са направени 435 теста. Доказано заболелите на 17 април са 46 души, като в предходния ден са тествани 636 човека.

Вижда се, че по-високият брой на доказано заразените е в пряка връзка с по над 250 теста повече, направени дневно. Съвсем отделен е въпросът, че след 12 април започна масово тестване с бързи тестове в Банско. Положителните проби от тях минават и на PCR-контрола. След 14 април пък започна масово тестване в ромския квартал „Филиповци“. Три дни по-късно беше съобщено за 10 положителни проби от него. Което означава, че съвсем целенасочено са търсени инфектирани в предполагаемо огнище на заразата.

И още малко сметки

Според данните от Министерството на здравеопазването от 5 до 20 април направените PCR-тестове са: 6627 в държавни лаборатории, 303 допълнителни от област Бургас, както и 7083 от частна лаборатория. Това, според предоставената информация, прави точно 14 013 теста за периода 5-20 април.

Общо установените положителни проби между 6 и 21 април са 426, от тях 102 са от частни лаборатории, а останалите в държавни.

Изчислението показва, че общо за периода процентът на доказана заболеваемост е 3.04%.

Процентът заразени: константно 3.3

Дали има повишаване на заболеваемостта може да се изчисли и не само в отрязъка от 15 дни до Великден пред април.

На 5 април Министерството на здравеопазването съобщи официално, че броят на направените тестове е 15 899 (14 649 от тях PCR) . Към онзи момент заболелите от COVID-19 са 531 души. Или иначе казано 3.4% от изследваните.

На 10 април, по време на сутрешния брифинг на щаба, ген. Мутафчийки съобщава, че броят направени тестове е 18 502 и 624 инефктирани с коронавирус. Пропорцията от около 3.3% се запазва.

Особеният момент: седмицата след Цветница, когато според ген. Мутафчийки се „отплаща охлабеното поведение“ запазва сходен процент. Според данни на щаба до 18 април са направени 26 417 теста, а заразените са 878 човека, то процентът инфектирани е отново около 3.3%.

Както процентното разпределение, така и съотношението направени тестове към установени заболели показва, че „охлабеното поведение“ по Цветница не е дало отражение на заболеваемостта у нас.

Бонус в разминаването: колко теста са направени до 22 април

Детайлният преглед на данните предоставяни от щаба и министерството на здравеопазването показва още едно разминаване: между броя на декларираните и направените тестове.

В сряда (22 април) на редовния сутрешен брифинг ръководителят на Националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев обяви, че направените PCR тестове у нас са 27 000. Това показва и официалният информационен сайт за вируса в България Coronavirus.bg.

Изчисленията показват друго. Както стана ясно към 5 април, според данните на щаба са направени 15 899 теста, от които 14 649 са PCR. От 5 до 20 април, според официална справка на МЗ, са направени общо 14 013 PCR теста. Това означава, че само до 20 април общият брой на тестовете е 28 662, което е с 1662 теста повече от обявените от Кантарджиев. Не е ясно кое число е вярното, защото цялата информация, на която се базират сметките, е официална, при това дадена от едни и същи източници.

По света заразените от коронавирус вече са над 2 милиона и 600 хиляди, а оздравелите са над 700 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG