Връзки за достъпност

Извънредни новини

Горанов е против по-ниски данъци. Прогнозира дори нужда ДДС да стане 24%, а данък печалба - 18%


Финансовият министър Владислав Горанов е категорично против внесените в парламента законопроекти, които предвиждат намаляване на данък добавена стойност (ДДС) за различни стоки и услуги. Това става ясно от становище на Горанов, внесено в Народното събрание.

Миналата седмица управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесе предложение за временно намаляване на данък добавена стойност (ДДС) върху ресторантьорски и кетъринг услуги от 20 на 9 процента, както и постоянно намалявене на ДДС за книги и учебници на 9 на сто. Тези мерки бяха публично подкрепени и от премиера Бойко Борисов.

В сряда Комисията по бюджет и финанси разглежда този и още пет законопроекта по темата, които предлагат 9% ставка за различни стоки и услуги – от храните и лекарствата до ресторантьорските услуги, фитнесите и памперсите. Председателката на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) също вече изрази отрицателно становище.

В становището на Горанов обаче е подчертано, че за „да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%“.

„Който не е съгласен – дава си оставката“

Още при лансиране на идеята преди седмица министър-председателят Бойко Борисов първо заяви, че финансовият министър е против, а в следваща своя изява коментира, че „който не е съгласен може да си ходи“. „Имам му пълно доверие, но той не ми е началник, аз съм му началник. Който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък“, коментира тогава премиерът.

Оттогава насам Владислав Горанов бе сдържан в коментарите си. А писмената позиция, изпратена до парламента, е неговата първа официална реакция по темата за по-нисък ДДС.

Според изчисленията на Министерството на финансите загубата за бюджета от идеите в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи. За сравнение, постъпленията от ДДС през 2019 г. са около 11 млрд. лв., а тази година е предвидено да бъдат 10.64 млрд. лв., което значи, че свалянето на ставката би заличило 17% от постъпленията по това перо.

Най-голяма би била загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни, за което настоява БСП – 1.5 млрд. лв, става ясно от становището.

По-ниският данък за ресторантьорите, за който те се договориха с Борисов, ще коства на бюджета 150 млн. лв. Свалянето на ДДС на 9% за книги, учебници и помагала ще лиши бюджета от 13 млн. лв., а на детски храни, детски фармацевтични продукти и памперси, както предлага депутатът Делян Пеевски - 39 млн. лв. Загубата от фитнесите би била 4 млн. лв., а от общите туристически услуги - 19 млн. лв, става ясно още от становището.

Горанов и Божков

Острото становище от Министерството на финансите е публикувано в критичен за финансовия министър момент. Той няколко пъти бе призован от обвинения в 11 престъпления бизнесмен Васил Божков да си подаде оставката. Формалната причина е твърдението на Горанов, че не е знаел за спестените над 700 000 000 лв. такси от хазартните компании на Божков, каквото е едно от обвиненията.

След размяна на реплики през медиите, от Дубай Божков публикува кореспонденция с Горанов, която министърът не отрече. От размяната на SMS-и става ясно, че Божков и министърът са си писали непосредствено преди важни заседания на Държавната комисия по хазарта, а Vladi Goranov (както е записан контактът) твърди, че е „дал ценни указания“ на „девойката“. Според Божков въпросната девойка е бившата шефка на комисията по хазарта Мария Филипова. Тя е единствената от оглавявалите органа, във времето, в което се развиваше бизнесът с моментните лотарии на Божков, която остана без обвинение от прокуратурата. Нейните предшественик и наследник на поста са разследвани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG