Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Недопустимо изопачаване". БАН и Захариева с реакция срещу руската изложба за Кирил и Методий


Изложбата на руския културен център за делото на Св. св. Кирил и Методий в София предизвика реакции на БАН и на външния министър Екатерина Захариева
Изложбата на руския културен център за делото на Св. св. Кирил и Методий в София предизвика реакции на БАН и на външния министър Екатерина Захариева

Българската академия на науките протестира срещу начина, по който е представено делото на Св. Св. Кирил и Методий в изложба за 24 май на Руския културно-информационен център в София.

В позиция на академията се казва, че това „представлява опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело със странните твърдения, че светите братя са създали църковнославянския език и са разпространили просветата в Русия“. БАН определя изложбата като „недопустимо изопачаване на историческата и научната истина“. Българските академици посочват, че църковнославянският език е руска редакция на старобългарския език от ХVII в., а братята Кирил и Методий никога не са били по руските земи.

"Изцяло подкрепяме становището и позицията на БАН и на редица български учени, историци, езиковеди, които се изказаха по тази тема. Ще реагираме чрез министерството на културата, това е нашето предложение - да изпратим тези неща и техните позиции на учените, съответно и на България до Културния център всъщност, който е организирал тази изложба", коментира в сряда пред журналисти министърката на външните работи Екатерина Захариева.

"Но ако целта е било да провокира реплика-дуплика, няма да го направим", каза Захариева.

Изложбата, подредена пред входа на Руcкия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър в Coфия представя Св. Св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език", "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия".

„Особено странно звучи и твърдението, че светите братя са “реформатори на славянската азбука”, когато е световноизвестно, че те са създатели на глаголицата, спасена от българските царе Борис І и Симеон!“, се казва в позицията на БАН.

Интерпретацията на кирило-методиевото дело в руската изложба провокира негативни реакции от посетители и историци. Президентът Румен Радев припомни, че "Русия е получила своята писменост от България". Историци нарекоха изложбата провокация и я определиха като част от руската външна политика за ерозиране на "национални маркери, които съществуват в отделните държави".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG