Река без мостове, замък без господари.

Как Будапеща беше разрушена по време на войната

Еймос Чапъл, архивни снимки на Fortepan
29 май 2020

Това е една от най-подценяваните битки в Европа. Вижте сами разрушената Будапеща — такава, каквато е била преди 75 години, веднага след края на Втората световна война. И кликнете на изображенията, за да видите същото място днес, през 2020 г.

Caption
Река Дунав и верижният мост Сечени, който нацистите унищожават, за да забавят настъпването на Червената армия.

По време на Втората световна война Унгария е съюзник на Германия и десетки хиляди унгарски войници се сражават заедно с нацистките войски на съветска територия, включително и по време на битката за Сталинград, която е повратен момент във войната. В продължение на седем седмици в края на 1944 г. и началото на 1945 г. съветските и румънските войски поставят под обсада завзетата от нацисти Будапеща, а после водят и боеве за нея, подпомагани от американските въздушни сили.

Caption
Поглед към опустошена Будапеща от Бастиона на рибаря. 80 процента от сградите в центъра на унгарската столица са били повредени или разрушени по време на обсадата.
Caption
Съветските войски маршируват близо до центъра на Будапеща. Сталин призовава генералите си да превземат града преди да започне срещата му с други съюзнически лидери в Ялта на 4 февруари 1945 г.
Caption
Магазин е обхванат от пламъци на фона на напредъка на Червената армия към централната част на Будапеща.
Caption
Замъкът Буда (вляво), църкви и други сгради, които са силно повредени по време на войната.

Докато Сталин изисква от генералите си да превземат града с невъзможна бързина, Хитлер заповядва на хората си да удържат Будапеща на всяка цена. В този момент Унгария разполага със запаси на нефт, които са жизненоважни за нацистката военна машина.

Caption
Тялото на убит германски войник е оставено на централния площад Калвин тер в Будапеща.
Caption
Главният вход на замъка Буда, който впоследствие не е възстановен. Замъкът е последната голяма крепост на нацистките и унгарските войски и е ударен от съветски артилерийски огън от другата страна на реката.
Caption
Вход към църквата "Свети Матияш".

Настъпващите съветски и румънски войски превъзхождат фашистките сили в съотношение 4 към 1.

Caption
Паметник с ангел, издигнат през 1936 г. в чест на възвръщането на замъка Буда, превзет от османските турци и освободен 250 години по-рано. Това е единственият непокътнат обект на този градски площад.
Caption
Временни понтонни мостове над Дунав. Всички мостове през реката са унищожени нацистките сили, докато Червената армия напредва от изток (дясната страна на тази снимка).
Caption
Каменен лъв в развалините на верижния мост Сечени след разрушаването му от отстъпващите нацисти. Мостът е отворен отново през 1949 г. след четири години реконструкция.
Caption
Жилищни сгради в близост до замъка Буда, които са разрушени по време на боевете. Предполага се, че около 38 000 цивилни са загинали в бруталната битка за града.
Caption
Войници на Червената армия около разрушения мост Ержбет, който е възстановен през 60-те години, по време на комунистическото управление, но без някогашната си архитектурна прелест. След десетилетия на мизерия, причинена първо от нацистите, а след това и от комунистическата власт, Унгария най-накрая си възвъща независимостта през 1989 година.