Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иля Азар, когото вкараха в ареста в Москва, защото е протестирал


Иля Азар
Иля Азар

Иля Азар успява да е почти едновременно журналист, общински съветник и граждански активист, но в момента е най-вече друго - арестант. Властите в Москва го осъдиха на 15 дни административен арест заради това, че протестира.

Сайтът Meduza.io, чийто кореспондент е бил Азар, го определя като един от най-разпознаваемите журналисти в Русия. "В дните на стария новинарски сайт Lenta.ru той пишеше брилянти истории за политиката в Русия и съседни страни и вдъхна нов живот на жанра на интервюто", казва медията и напомня и други факти - че откакто през 2017 Азар е избран за общински съветник, той започва дейността си със защитата на журналиста Иван Голунов, а после се бори за правото на опозиционни политици да се кандидатират на местните избори в столицата.

На 26 май 2020 г. 35-годишният Азар провежда нов протест пред сградата на полицията в Москва. Той носи защитни ръкавици и маска, защото Русия в момента е обхваната от епидемията с коронавирус. Държи знак, с който настоява за освобождаването на Владимир Воронцов и Виктор Немитов. И двамата са политически активисти, които често участват в демонстрации и следят дейността на властите.

"Аз смятам, че нуждата публично да изразя своя протест или несъгласие (или съгласие) с действията на властите е много валидна причина да изляза от дома си и тя по никакъв начин не отстъпва на нуждата да си купя хляб или бира", написа в сряда Азар във Фейсбук.

Протестът, за който впоследствие е арестуван, Азар провежда по познатия вече за Русия начин - като "единичен протест". Това е протест, с който в определен периметър публично се ангажира само един човек. На голямо разстояние от него може да протестира и друг.

Официално Азар е арестуван за нарушаване на забраната на кмета на Москва да се провеждат "публични събития" по време на пандемията с коронавирус. Въпреки че събитието се е състояло само от един човек.

Това, разбира се, не е първата, нито последната среща на журналиста с руската полиция. Миналата година той организира няколко демонстрации, които настояваха за честни избори за общинската управа на Москва. На единия от тези протести, провел се на 10 август, повече от 60 000 души излязоха по улиците.

Освен със своя активизъм, Азар е и отдаден политически репортер, част от екипа на независимия вестник Новая Газета.

"Журналистите са едновременно и хора, и граждани когато се случват несправедливи неща, които включват погазване на човешките права като правото на честни избори, на свобода на словото, на свободата на събиранията. Аз смятам, че журналистите не е нужно обезателно да стоят отстрани и да се държат така, все едно събитията нямат нищо общо с тях". Така Азар отговаря на въпроса как комбинира политическите си дейности с журналистическата работа и дали това е редно.

И в трите си роли – на общински съветник, журналист и протестиращ – Аля Азар винаги се стреми да остане независим и верен на себе си. Но дали цената, която човек плаща за това в Русия, не е прекалено висока?

"Струва си. Когато хората покажат на правителството, че не може просто така спокойно да ги тормози, че те имат волята да настояват за техния начин на мислене. Те показаха, че са истински граждани и че не се страхуват, дори и от наказанията", казва Азар в интервю за Meduza.io.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG