Връзки за достъпност

Извънредни новини

Юрген Клоп, който след 30 години отново направи „Ливърпул“ шампион


Треньорът на "Ливърпул" Юрген Клоп
Треньорът на "Ливърпул" Юрген Клоп

„Този клуб означава всичко за хората. Затова нашата работа е да покажем, че той означава абсолютно всичко и за нас… Къде другаде сте чували по-хубаво послание от „Никога няма да вървиш сам“. В най-тъмните ти моменти не си сам. Обичам това…Скоро всички пак ще бъдем заедно. Ще имаме своя момент. Засега просто кажете на света: ние сме "Ливърпул", шампионите на Англия“.

Думите са на треньора футболния „Ливърпул“ Юрген Клоп по повод спечелването на титлата в английската Висша лига - футболното първенство, което се смята за най-силно на планетата. Постижението е с особено значение, тъй като за цели 30 години шампионската титла така и не стигаше до ръцете на състезателите.

В рамките на тези три десетилетия през клуба преминаха редица мениджъри, стотици футболисти, някои от които се превърнаха в легенди, но най-важният за феновете трофей така и не бе спечелен. През този период те преживяха и още едно разочарование, след като любимият им клуб беше изместен от първото място по брой титли на Англия от големия съперник „Манчестър Юнайтед“, а в отделни периоди отбори като „Арсенал“, „Челси“ и „Манчестър сити“, установяваха периоди на доминация.

На този фон германецът Клоп изгради репутация като един от най-добрите, отдадени и вдъхновяващи треньори в Европа в последните близо две десетилетия. Голямата си слава той спечели по време на престоя си в „Борусия“ Дортмунд, с който успя да спечели две шампионски титли на Германия и да достигне до финала на Шампионската лига, въпреки не толкова големите възможности на клуба, особено в сравнение с колоса и местен съперник „Байерн“ Мюнхен.

Така се стигна до 2015 г., когато Клоп застана начело на „Ливърпул“, а световните медии обявиха събитието като мечтана комбинация между клуб, мениджър и фенове.

„Не съм от тези хора, които ще почнат да крещят: „Ще завладеем света“, каза при представянето си тогава германецът, а последвалите систематични и стратегически действия сякаш потвърдиха това.

Заради липсата на напрежение, свързано с търсените моментални резултати, Клоп получи рядък шанс и достатъчно власт, за да успее да промени из основи клуба, който дълги години страдаше от разнопосочни вътрешни интереси и конфликти.

Един от важните елементи в тази посока, който го откроява от повечето му колеги, беше желанието му да делегира множеството си отговорности, както и уповаването му в екип, изграден от най-добрите специалисти. За кратък период по негово настояване голяма част от хората, свързани с първия отбор, академията и трансферите в клуба се промени.

В резултат на тези действия например само в следващите няколко месеца бяха привлечени настоящите супер-звезди и любимци на публиката Мохамед Салах, Садио Мане, а в първия отбор място намериха още по-малко известните Трент-Алекзандър Арнолд и Андрю Робъртсън. Всъщност почти всички от футболистите, които Клоп наложи в отбора си, преди това не бяха смятани за състезатели на най-високо ниво.

„Никога не можете да имате достатъчно специалисти около себе си. Аз винаги съм човекът, който казва кога да ги използваме, но те никога не са достатъчно много“, казва Клоп за хората, които привлича в клуба. Сред тях е и треньор, който се специализира в тренирането на странични хвърляния.

Важен момент е и промяната към използване на все повече информация за анализ и вземане на решения във всеки един аспект от работата в първия отбор и клуба като цяло. В екипа, работещ в „Ливърпул“, има няколко учени, анализиращи информация, както и двама инженери, част от които имат докторски степени от Кеймбридж и Харвард.

Според хората в клуба обаче сглобяването на целия този пъзел от специалисти, състезатели, готвачи и дори хора, поддържащи базата, е заслуга на Клоп, който успява да им даде мотивация за всеки отделен работен ден.

Самият Клоп пък не поставя себе си на първо място по заслуги за първата титла от три десетилетия насам.

„Преди 30 години - уау! - бях на 23. Затова и не мислех много за спечелване на титла с "Ливърпул", нямах уменията за това. 30 години по-късно съм тук и заради невероятния ни екип, всички треньори, играчите, собствениците, всички, Никоя благодарност към тях няма да е достатъчна. Това постижение е за всички, всички положиха страшно много усилия, а аз съм щастливецът, който стои в този стол сега и е част от този невероятен успех“, каза Клоп веднага след спечелването на титлата.

Да се изчерпи образът му само до въпросите свързани с футбола обаче, би било погрешно. За разлика от повечето си колеги, които избягват да изразяват мнението си за неща встрани от трибуните на стадиона, Клоп често показва колко важна може да бъде ролята на хората като него, дори по глобални теми, без да има претенции за експертност. Той е противник на Брекзит и открит критик на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Заемането на тези позиции не е изключение за Клоп. Той често е забелязван по улиците и сред феновете. Понякога си тръгва от мача пеша.

Преди няколко месеца той отговори на писмо на млад фен на "Манчестър Юнайтед", който го помоли да спре серията от поредни победи на "Ливърпул". В съвсем сериозен и мил отговор Клоп отговори, че не може да удовлетвори молбата на малчугана, тъй като милиони фенове по света очакват от отбора му най-сетне да стане шампион.

„След като прочетох писмото ти обаче, мога да кажа, че едно от нещата, които няма да се променят в живота ти е страстта ти към футбола. Манчестър Юнайтед са щастливци, че те имат като фен“, написа тогава Клоп.

Дотук в рамките на петте си сезона в „Ливърпул“ той успя да спечели всички големи международни турнири, както и да вдигне бленуваната шампионска титла. Въпреки това само дни след титлата той обяви, че се надява това да е само началото.

Дори да не е обаче, Клоп завинаги ще остане в историята на „червените“ като човекът, който върна усмивките и титлата отново на „Анфийлд“, където „Ливърпул“ никога не е сам.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG