Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Евтин милиционерски трик." Как протестите стават държавна измяна


Напрежението между полицаи и протестиращи във вторник в София ескалира, след като група младежи с качулки атакуваха входа на втората сграда на парламента с бомбички, боя, камъни и бутилки със запалителни течности
Напрежението между полицаи и протестиращи във вторник в София ескалира, след като група младежи с качулки атакуваха входа на втората сграда на парламента с бомбички, боя, камъни и бутилки със запалителни течности

Преди два дни прокуратурата обяви, че наред с 18-те повдигнати досега обвинения на Васил Божков, той е заподозрян и в най-тежкото престъпление в Наказателния кодекс (НК) – държавна измяна. Новото разследване беше образувано заради няколко записани със специални разузнавателни средства (СРС) разговора на укриващия се в Дубай бизнесмен, в които той обсъжда плановете си за създаване на партия и организиране на протести.

Наистина ли в случая разследващите имат данни за престъпление против републиката? Това е основният въпрос, който засега остава без категорично потвърждение в публичните изявления на властите. Въпреки това висши обвинители и депутати използваха повода, за да твърдят, че продължаващите вече седмица протести срещу правителството и главния прокурор са дирижирани и финансирани от организираната престъпност.

Според известния правозащитен адвокат Михаил Екимджиев обаче става дума за "евтин милиционерски трик", с който държавното обвинение опитва едновременно да дискредитира участниците в демонстрациите и да сплаши техните организатори.

"Това изявление на прокуратурата за пореден път показва юридическото невежество на нейното ръководство"

"Измяна има тогава, когато с цел да бъде съборена, подронена или отслабена властта в републиката се участва в опит за преврат и насилствено завземане на властта. Твърдя, че това изявление на прокуратурата за пореден път показва юридическото невежество на нейното ръководство", коментира правозащитникът пред Свободна Европа.

След като завършва право в Софийския университет през 1989 г., Михаил Екимджиев за кратко работи като прокурор в Пловдив, а от началото на 90-те години е адвокат в града, където основава "Асоциация за европейска интеграция и права на човека".

Той е печелил десетки дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с което неведнъж провокира промени на законодателството и съдебната практика в България. Именно Екимджиев защитаваше роднините на Тодор Тодоров – Чакъра, който загина през 2003 г. при полицейска акция, ръководена лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. По това дело България беше осъдена през 2012 г. на 50 000 евро за нарушено право на живот на Тодоров.

"Нелеп сценарий за дроброто и лошото ченге"

По думите на адвокат Екимджиев в момента премиерът и главният прокурор вкарват всички протестиращи граждани в "един нелеп сценарий за дроброто и лошото ченге". Преди ден Борисов обясни протестите и появилите се записи с гласа му и снимки от спалнята му с разговорите в разпространените от прокуратурата СРС-та с Божков. Добави обаче, че винаги е подкрепял протестиращите и "ще е грешно да тръгваме в тази посока и да не забелязваме тези хора, които протестират за социални придобивки".

"Иван Гешев влезе в ролята на лошото ченге, което трябваше да ни заплаши с тежка наказателна репресия"

"Иван Гешев влезе в ролята на лошото ченге, което трябваше да ни заплаши с тежка наказателна репресия, а именно наказателно производство по глава Първа и най-вече член 95 от НК за т.нар. измяна. […] Ключовото изпълнително деяние в този текст е насилствено завземане. Искането на оставка, искането на промени в управлението не е завземане. Завземанането е тогава, когато най-често с бунт, метеж, терористични актове, оръжие – насилствено бъде завзета властта. Да я завземеш означава ти да отидеш на мястото на легитимно избраните. В случая никой от хората на протеста не иска, сваляйки Бойко Борисов или главния прокурор, да иде на тяхно място", посочи Екимджиев.

Без данни за планиран въоръжен преврат, според него няма основание за образуване на разследване за държавна измяна. Всяка друга ескалация на напрежение по време на протестите като сблъсъци с полицията и вандализъм, например, също не би могла да се преследва по този член от Наказателния кодекс: "Има конкретни текстове – хулиганство, съпротива срещу орган на власт, телесни повреди, които са от съвсем различно юридическо естество и измерение. Те нямат нищо общо с престъпленията против републиката."

Адвокат Михаил Екимджиев
Адвокат Михаил Екимджиев

Екимджиев не вижда юридически аргументи, подкрепящи подозренията за подготовка на държавна измяна, и в записите от телефонните разговори на Васил Божков, разпространени във вторник от Специализираната прокуратура. По думите му изразяването на мнение, че "тази власт трябва да бъде свалена, категорично не значи, че се готви престъплението измяна".

"Поголовно могат да бъдат използвани СРС-та, за да бъдат контролирани лидерите на протестите"

"Какво обаче постига по този начин главният прокурор? Първо, заплаха за протестиращите. На второ място, измяната е най-тежкото престъпление в НК, предвиждащо наказание от 10 години до доживотен затвор и доживотен затвор без замяна. Това означава, че поголовно могат да бъдат използвани СРС-та, за да бъдат контролирани лидерите на протестите. Могат много лесно да бъдат искани задържания под стража на лидери на протести, на журналисти, които отразяват протестите, на критици на властта... Защото в един момент могат да се окажат подбудители на държавна измяна, ако протестът бъде квалифициран по този начин", добави правозащитният адвокат.

Кой има интерес от насилие на площада?

Фактът, че само няколко часа след образуването на това досъдебно производство, група младежи с качулки опитаха да нахлуят във втората сграда на парламента и хвърлиха по входа ѝ запалителни течности и бомбички, според Екимджиев не е случаен. Той смята, че в контекста на засилващото се обществено недоволство образуването на дело за държавна измяна би имало смисъл само при появата на насилие сред протестиращите.

"Само главният прокурор и властта имат интерес протестът да бъде окървавен"

"Ключовият въпрос, когато се разследва едно престъпление или деяние е – кой има интерес от него? Само главният прокурор и властта имат интерес протестът да бъде окървавен, защото тогава ще кажат: "Тук има насилие, има насилствен опит за промяна във властта!" […] Тоест, интерес да бъде вкарана компонентата насилие в мирните, граждански протести, които са протести на недоволните хора срещу доволните и самозабравили се прасета, имат само властите. Защото тогава биха имали оправдание да наложат по-тежки репресии."

Михаил Екимджиев характеризира досегашното поведение на главния прокурор Гешев именно с подобни показни и силови действия, които нарушават презумпцията за невинност, съществуваща още от времето на римското право. Според юриста целта на системното разпространяване на доказателства по висящи разследвания е да бъдат злепоставяни конкретни обвиняеми, независимо дали след години ще бъдат осъдени или не.

"Това е голямата злоупотреба на прокуратурата, защото по този начин тя злоупотребява с монопола си върху страха"

"Прокуратурата се превръща и в орган на повдигане на обвинението, и в съд, който те опозорява в очите на обществеността, а и в орган по изпълнение на наказанието, защото те задържа месеци и понякога години. Това е голямата злоупотреба на прокуратурата, защото по този начин тя злоупотребява с монопола си върху страха. Всеки човек, който вижда, че това се случва със съветници на президента, логично може да си зададе въпроса: "След като мачкат така президента и съветниците му, какво пречи утре да арестуват мен?" Хората не се плашат от осъдителната присъда, до която може да не се стигне, както често се случва по тези знакови дела. Хората се плашат от публичното им опозоряване."

Прокурорското изявление и реакциите

При огласяването на новообразуваното разследване за държавна измяна говорителят на главния прокурор Сийка Милева не коментира дали колегите ѝ разполагат и с други доказателства, освен записаните разговори на Божков с журналиста Огнян Стефанов и депутата от БСП Александър Паунов. Свободна Европа я потърси за коментар в сряда, но тя затваряше служебния си телефон.

"Вярвам, че след като разбере истината, всеки български гражданин ще направи своя информиран избор"

"Българската общественост има правото да знае как обвиняемият Васил Божков и подсъдимият Цветан Василев си партнират с "честни" политици и "свободни" журналисти. Вярвам, че след като разбере истината, всеки български гражданин ще направи своя информиран избор и ще избере на коя страна да застане – на страната на извършителите на престъпления или на страната на закона! Изборът, пред който е изправено цялото българско общество, в това число и прокуратурата, е да възродим държавата, осигурявайки върховенството на закона или да се поддадем на натиск и да позволим грабежът да продължи", заяви Милева във вторник, след като часове по-рано американското посолство беше подкрепило протестите за надпартийна съдебна система в България.

Обвинителката добави и че прокуратурата очаква президентът Румен Радев да обясни "как концепцията му за "прокурорски рекет" и за "мафия" в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито днес пред българското общество за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни".

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков по време на проправителствения митинг на 10 юли
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков по време на проправителствения митинг на 10 юли

Вечерта на същия ден имаше ескалация на провокациите по време на протеста на столичния пл. "Независимост", а в сряда последваха и политически реакции. От ГЕРБ обвиниха колегите си от БСП, че "волно и неволно" влизат в сценарий на организираната престъпност и призоваха държавния глава да поеме политическа отговорност за ексцесиите. От своя страна социалистите внесоха пореден вот на недоверие на правителството.

"В подобни процеси лидерството се поема от мътилката на обществото – от неговата тиня"

"Подобни актове и ексцесии няма да донесат нито справедливост, нито ще донесат по-добър живот. От тях ще спечелят хора, които могат да ловят риба в мътна вода. В подобни процеси лидерството се поема от мътилката на обществото – от неговата тиня. Тези хора, които заливаха полицаи със запалителни течности, не се борят нито за демокрация, нито за свобода, нито за справедливост. Те се борят за едни пари, които им се пращат от Дубай", обяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков, прочитайки извънредна декларация на групата си на фона на викове "Оставка" отляво.

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се съсредоточи само в акцията на "Демократична България" на плажа в парк "Росенец" край Бургас, до който няма свободен достъп от няколко години. Именно там се намира лятната резиденция на почетния лидер на партията Ахмед Доган.

"Проблем на "Росенец" няма. Ако някой има претенции за каквито и да са нарушения, има компетентни органи, които могат да се сезират. Тези въпроси не се решават нито на територията на частен имот, нито на официален плаж, законно отдаден на концесия, нито на камънака, който всички видяха", заяви Карадайъ, подчертавайки, че "на "Росенец" бяха едни бутикови партийки с дежурните протести и протестиращи, както и едни организирани агитки, за които разбрахме къде и кой ги организира с бомбички и запалителни течности".

В края на деня в сряда изявление направи и президентът Радев, по чиито думи "сметките на кабинета и главния прокурор да оцелеят с внушения и интриги, отказът да се чуе гласът на България, само удължават кризата". Заради позициите му срещу действията на прокуратурата, Гешев написа в Туитър още преди 5 дни, че държавният глава се е наредил "до Черепа и останалите олигарси от Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG