Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвинен за насилието на конференцията на ГЕРБ се е признал за платен провокатор


Стопкадър от момента, в който маскиран млад мъж за втори път изтръгва телефона от ръката на Полина Паунова от Свободна Европа
Стопкадър от момента, в който маскиран млад мъж за втори път изтръгва телефона от ръката на Полина Паунова от Свободна Европа

Един от двамата задържани млади мъже за проявите на агресия срещу протестиращи и журналисти по време на Националната конференция на ГЕРБ в сряда вече е обвиняем за хулиганство и задържан с прокурорско постановление за 72 часа.

Именно той е идентифициран като човека, отнел на няколко пъти и захвърлил телефона на журналистката от Свободна Европа Полина Паунова. Мъжът е обяснил, че действията му са били провокирани от обещано възнаграждение от хора, свързани с организацията на протестите с искания за оставки на третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, съобщи пресцентърът на прокуратурата без да посочва името на обвиняемия.

"20-годишният мъж не е осъждан, няма предходни криминални прояви. Същият признава извършеното престъпление, като съдейства изцяло на органите на полицията и прокуратурата. В обясненията си е посочил, че лица, съпричастни към организирането на протестите, са му обещали заплащане, ако предизвика и извърши провокативни действия към участници в събитието на територията на "София Тех Парк", се казва в съобщението на държавното обвинение.

По-рано в петък от МВР информираха за двама задържани по подозрения, че са проявили агресия по време на конференцията на ГЕРБ. В сряда млад мъж с маска нападна журналистическия екип на Свободна Европа, който отразяваше партийната сбирка. Мъжът на няколко пъти издърпа телефона от ръцете на Паунова и го хвърли на земята. Кадри от събитието показват, че група младежи бият протестиращия Нестор Арсенов, който се развика по време на речта на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Същата група беше заснета да бие и други хора.

От ГЕРБ твърдят, че не познават момчетата и че те са "платени провокатори". Ден след събитията от партията подадоха жалба до полицията с твърдението, че и техен служител е бил нападнат и удрян. От ГЕРБ нямат обяснение защо техният пиар Никола Николов извежда Арсенов и го предава в ръцете на въпросната група. Николов твърди, че не ги е познавал и ги е сметнал за охранители от фирмата, наета за събитието.

Партията е очаквала провокации, но въпреки това не е наела собствена охрана за събитието, каза Николов пред бТВ в петък сутринта. Той обясни, че охраната е била осигурена от "София Тех Парк", които са имали договор с фирма "Боду СОД"

Засега от МВР не съобщават самоличността на заподозрените. Според сайта "Биволъ" става дума за 20-годишния Денислав Атанасов Станоев от Елин Пелин и 22-годишния Симеон Стоянов Стойчев, който работи в охранителната фирма “Джи Пи Секюрити”, свръзвана с Валентин Златев и Христофор Амантанидис – Таки.

От съобщението на МВР става ясно, че освен двамата млади мъже, е установен и разпитан възрастен мъж, който се вижда на кадрите да отправя обиди към Полина Паунова.

"Няма да го набием, има охрана." Насилие по време на партийно събрание
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG