Връзки за достъпност

Извънредни новини

Работодатели благодарят за вдигането на блокадите. Искат специални места за протести


Движението на Орлов мост беше възстановено, след като рано сутринта полицията координирано премахна всички палаткови лагери на протестиращите
Движението на Орлов мост беше възстановено, след като рано сутринта полицията координирано премахна всички палаткови лагери на протестиращите
"Лични карти, лични карти". Среднощното разчистване на Орлов мост
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Няколко работодателски организации изразиха в петък благодарност към правителството за премахването на палатковите лагери на протестиращите, настояващи за оставки на третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Съюзът за стопанска инициатива и Конфедерацията на автобусните превозвачи разпространиха свои благодарствени писма за възстановяването на движението в няколко големи градове. Рано в петък сутринта полицаи премахнаха блокадите на протестиращите в София, Варна, Пловдив и на пътя Стара Загора – Хасково.

Благодарности от България

В открито писмо до премиера Борисов от КРИБ настояват за фиксиране на определени места за протести, където да се спазват противоепидемични мерки и да има по-добра възможност за контрол.

"Правото на протест може и трябва да е в рамките на закона"

„Естествено неотменимо право на българските граждани е правото на протест, но то може и трябва да е в рамките на закона, без да нарушава правата на останалите граждани и възможността да осъществяват своите икономически и други дейности", заявяват от работодателската организация, цитирани от БТА.

Няколко регионални организации на КРИБ изразяват опасения за здравето на членовете си в пандемията от коронавирус и настояват властите да наложат задължително носене на маски, дистанция и дезинфекция на масови събирания, както и да налагат санкции на нарушителите.

В писмото се изразява благодарност и за реакцията на премиера на писмо на КРИБ от 4 август, изпратено до Томислав Дончев и още трима министри. В него регионалните подразделения на конфедерацията настояват за „ред и порядък, свобода на придвижване и осигуряване на нормален бизнес трафик, което да гарантира нормална стопанска дейност“.

"Негативно влияние върху нормалното функциониране, снабдяване и търговска дейност"

Те се оплакват, че „блокадите на възлови пътни артерии, свързващи важни търговски зони или населени места, оказват твърде негативно влияние върху нормалното функциониране, снабдяване и търговска дейност на компаниите и допълнително влошават усложнената икономическа обстановка, породена от пандемията COVID-19“.

Съюзът за стопанска инициатива пък уверява правителството, че много от членовете му вече са се възползвали от икономическите мерки на правителството. От организацията също изразяват подкрепа за "възстановяването на движението по възловите кръстовища в големите градове и по пътищата на страната, което ще допринесе за нормалното движение и логистичното обезпечаване на бизнеса и на гражданите".

В същия тон е и писмото на автобусните превозвачи, което е адресирано до вътрешния министър Христо Терзийски. В него организацията им заявява, че в толкова труден за бранша момент блокирането на кръстовища и пътища е „възпрепятствало сериозно дейността по обществения превоз на пътници“.

Председателката на организацията Магдалена Милтенова добавя, че досега не са изразявали позиция, за да не се възприеме тя като „противопоставяне на отделни сегменти от обществото“.

Призив от Брюксел

Междувременно говорител на Европейската комисия (ЕК) заяви в петък, че гражданите имат право на мирни протести, но и „държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред“.

"Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонтстантите"

„Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонтстантите и за законосъобразността на полицейските действия“, добавиха от ЕК, подчертавайки, че българската съдебна власт трябва да следи за спазването на правата на гражданите.

Говорителят на Комисията припомни, че България е изпълнила целите на мониторинга върху реформата в правосъдието и борбата с корупцията, както и че „страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG