Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е насилие над мирни граждани". Окървавени протести бележат победата на Лукашенко


Полицейска блокада по време на протестите след оповестяването на резултатите от изборите в Беларус
Полицейска блокада по време на протестите след оповестяването на резултатите от изборите в Беларус

Европейският съюз се обърна към властите на Беларус с искане да освободи всички демонстранти, задържани на протестите след края на президентските избори в неделя.

Изявлението на съюза беше публикувано на страницата на Дипломатическата служба на ЕС.

"Ние вече победихме". Недоволство и арести на изборите в Беларус
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Протестите избухнаха, когато бяха огласени първоначалните резултати от избирателната комисия. Според тях досегашният президент Александър Лукашенко печели шести мандат с близо 80% от гласовете. След него с около 10 процента остава основният кандидат на опозицията Святлана Циханоуска.

"Нощта след изборите беше помрачена от непропорционално и неприемливо насилие на държавата срещу мирни демонстранти", се казва в изявлението. ЕС осъжда събитията и отбелязва, че жителите на Беларус очакват Централната избирателна комисия честно да отчете и публикува резултатите, които да отразят техния избор.

Да бъдат освободени всички задържани, призова първият дипломат на Германия Хайко Маас, който на 11 август ще разговаря с руския външен министър Сергей Лавров.

На протестите в цялата страна бяха задържани около три хиляди души, от които около хиляда – в Минск. Според правозащитниците десетки пострадали са били приети в болниците.

В Минск поне един човек е загинал, а други 120 са били ранени.

Руската агенция РИА съобщи, че няколкостотин протестиращи в Минск са издигали барикади, за да се защитят от органите на реда, които ги атакували с водни оръдия и шумови гранати. В градовете Жодина и Барановичи полицията е свалила щитовете си и е отказала да разпръсне протестиращите, добавя Ройтерс, като се позовава на очевидци.

Пред журналисти опозиционният кандидат Святлана Циханоуска заяви в неделя вечерта, че мнозинството от съгражданите ѝ я подкрепя. Тя каза, че не вярва на официалните данни за огромна преднина на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

"Вярвам на това, което виждат очите ми и виждам, че мнозинството е с нас", каза Циханоуска при публикуването на екзитпол, според който Лукашенко печели 79,7 на сто от гласовете, а тя получава 6,8 процента.

Сутринта в понеделник беше публикуван втори екзитпол, който дава на Лукашенко по-нисък резултат - 71,4% и 10,1 на сто за Циханоуска.

В навечерието на вота опозицията се оплака от репресии от страна на властта, включително близо 1300 ареста. Лукашенко многократно предупреди, че няма да позволи масови безредици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG