Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огромна глупост." Домашен арест за младежа, атакувал журналисти на конференцията на ГЕРБ


Един от кадрите, на които обвиняемият Денислав Станоев е бил идентифициран като маскирания мъж, атакувал журналисти от Свободна Европа
Един от кадрите, на които обвиняемият Денислав Станоев е бил идентифициран като маскирания мъж, атакувал журналисти от Свободна Европа

Младият мъж, обвинен за проявената агресия срещу журналисти от Свободна Европа по време на Националната конференция на ГЕРБ миналата сряда, остава под домашен арест. Това реши в понеделник Софийският районен съд (СРС), приемайки, че прокуратурата е събрала достатъчно уличаващи данни за това, че 20-годишният Денислав Станоев е извършил хулигански действия.

Младият мъж беше задържан и обвинен в хулиганство в петък, след като се предаде сам. Софийската районна прокуратура постанови 72-часовия му арест и поиска от съда да го задържи за постоянно или да му определи поне домашен арест.

Денислав Станоев е един от двамата млади мъже, които бяха задържани, след като няколко маскирани проявиха физическа агресия срещу журналисти и протестиращи по време на партийното събитие на ГЕРБ. Сред потърпевшите беше Полина Паунова от Свободна Европа, чийто телефон веднъж беше избит и два пъти изтръгнат и захвърлен встрани. Именно Станоев призна, че е извършил тези действия.

Разкаяние и извинение

Пред съда 20-годишният мъж отказа да даде обяснения за случилото се, но декларира, че се разкайва и извинява на потърпевшите, а като причина за действията си посочи "огромна глупост". Нито той, нито адвокатът му, нито прокурорът в залата обаче споменаха твърдението в официалното съобщение на прокуратурата от петък, според което Станоев е признал, че е получил предложение за възнаграждение от лица, свързани с антиправителствените протести, ако провокира насилие на конференцията на ГЕРБ.

Софийската районна прокуратура се фокусира в понеделник върху доказателствата, подкрепящи обвинението му за хулиганство – показанията на журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова, видео записи и технически експертизи на кадрите. Освен това посочи, че Станоев е уличен в нанасяне на удари на трима мъже по време на партийното събитие. Обвинение за това обаче не му е било повдигнато в петък, защото разследването е на ранен етап.

Въпреки че 20-годишният мъж е с чисто съдебно минало и досега никога не е бил задържан, прокуратурата посочи, че има опасност да извърши престъпление, ако излезе на свобода. Прокурорът в залата обоснова това предположение с обстоятелството, че в рамките на "кратък времеви интервал" миналата сряда Станоев е извършил "няколко противоправни деяния, съпроводени с агресия".

Мъжът не искал да бъде сниман

Защитата от своя страна оспори квалификацията на обвинението срещу младежа, посочвайки, че той не е отнемал телефона на журналистката по хулигански подбуди, а просто защото не е искал да бъде сниман. Освен това репортерката на Свободна Европа не е имала отличителни знаци, от които той да разбере, че е представител на пресата.

Съдия Гюлай Кокоева обаче не се съгласи с тези аргументи, подчертавайки, че в случая са налице достатъчни данни действията на обвиняемия да бъдат определени като хулигански. Освен това добави, че дори поведението му да е било провокирано от нежелението му да бъде сниман, то не го оправдава, защото Станоев се е намирал на публично място. Съдия Кокоева отбеляза още, че отивайки на партийна конференция, обвиняемият би трябвало да осъзнава, че там ще има много снимащи журналисти.

Още потърпевши

Съдийката спомена в определението си, че трима мъже с различни леки телесни повреди са разпознали младия мъж като един от хората, нанасяли им удари по време на конференцията на ГЕРБ. Тъй като Станоев все още няма повдигнато обвинение за това обаче, районният съд използва тези данни само за да обоснове извода, че в случая има опасност той да извърши престъпление, ако бъде освободен.

В крайна сметка съдия Кокоева прие, че няма причина той да бъде задържан под стража, а целите могат да бъдат изпълнени и чрез налагането на по-леката мярка "домашен арест", която също беше посочена като възможност в искането на прокуратурата. Решението на СРС не е окончателно и може да се обжалва и протестира пред Софийския градски съд.

Адвокатът на Денислав Станоев не пожела да отговаря на журналистически въпроси след края на заседанието. Представителят на държавното обвинение също отказа да коментира пред медиите подробности във връзка с твърдението на прокуратурата, че обвиняемият е получил парично предложение от хора, свързани с протестите, за да провокира насилие на конференцията на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG