Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ се похвали с 9 нови кметове и обща изборна победа с БСП


От 24 населени места в България, в които в неделя се проведоха местни избори, управляващата партия ГЕРБ се похвали с девет победи на първи тур. Като в едно от тях – Стрелча дори отчита като победа кметско място за независим кандидат, подкрепен от нея и БСП. В други три пък кандидатите на ГЕРБ са единствените явили се на вота.

Според съобщение, разпространено от пресцентъра на ГЕРБ след края на изборния ден, партията е спечелила още на първи тур в Септември, Соколаре, Бозвелийско, Киченица, Медовина, Карагеоргиево, Острец, Брестак и Стрелча.

От формацията обаче не уточняват, че в Стрелча, например, кандидатът Георги Павлов е издигнат от инициативен комитет. Впоследствие той е подкрепен и от ГЕРБ, и от БСП срещу кандидата на АБВ за населеното място.

В други три населени места пък кандидатите на ГЕРБ печелят, защото са единствените явили се на вота. Това са Острец, Брестак и Септември. В първите две села кметици стават Виолета Кръсрева и Нели Димитрова, които не са имали никаква конкуренция.

Семейни избори в Септември


Сходна е ситуацията и за подкрепения от ГЕРБ кандидат за кмет на община Септември Васка Рачева. Тя също беше единствен кандидат за кметския пост и беше подкрепена от управляващата партия. Общинската избирателна комисия регистрира за участие в надпреварата четири политически партии, сред които и БСП. Те обаче не издигнаха кандидати за кмет на общината. Така Рачева остана единствената номинация и победи на изборите.

Рачева пък е съпруга на отстранения заради конфликт на интереси бивш кмет на града Мартин Рачев. Той беше уличен от Комисията за противодействие на корупцията, че в предишния си кметски мандат е променил статут на горски имот за строеж на хотел, собственост на майка му. За кметския пост Рачев бе подкрепен от ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. След отстраняването му организациите в града не издигнаха друг, а подкрепиха съпругата му.

Като примери за добро представяне от ГЕРБ посочват как кандидатът на партията в село Карагеоргиево (община Айтос) е спечелил срещу кандидата на ДПС, а в с. Киченица (община Разград) срещу кандидатите на БСП и на ДПС, както и в с. Медовина (община Попово) срещу кандидата на АБВ.

На балотаж с БСП другата неделя отиват кандидатите на ГЕРБ в с.Карлуково (община Луковит) и в с. Тенево (община Тунджа).

Управляващата партия е загубила изборите в пет населени места - с.Бохот (община Плевен), с. Брягово (община Първомай), с. Къпиновци (община Исперих), с.Водно (община Дулово) и с.Аканджиево (община Белово).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG