Връзки за достъпност

Извънредни новини

Последната от лицата на опозицията. Светлана Алексиевич напусна Беларус


Светлана Алексиевич на входа на жилището си в Минск посреща дипломатите от ЕС, дошли символично да я защитят от евентуални репресии на властта. 2 септември 2020 г.
Светлана Алексиевич на входа на жилището си в Минск посреща дипломатите от ЕС, дошли символично да я защитят от евентуални репресии на властта. 2 септември 2020 г.

Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич напусна Беларус. В понеделник тя отлетя от Минск за Германия, съобщи нейна сътрудничка.

Алексиевич е член на президиума на опозиционния Координационен съвет за мирно предаване на властта. Тя остана единственият член на президиума, който не беше „подгонен“ от властта в Минск и едно от последните ярки опозиционни лица на свобода в Беларус.

На въпрос окончателно ли е отпътуването на Алексиевич, сътрудничката й казва, че „не за постоянно“: „Няма нищо такова. Тя отлетя по свои лични дела. Има планирани срещи, панаир в Швеция, има да получава награда в Сицилия“.

Алексиевич, която е беларуска по баща и украинка по майка и от петнайсетина години живее в Минск, подкрепи протестите срещу Лукашенко и полицейското насилие. Тя влезе в президиума на Координационния съвет, създаден от представители на опозицията и гражданското общество за преговори с властта за оттеглянето на Лукашенко и провеждането на нови президентски избори. Съветът бе създаден по идея на опозиционния кандидат ца президент Святлана Циханоуска, която веднага след изборите беше принудена от властта да напусна Беларус. Тя се установи в съседна Литва.

Властта в Минск почти веднага започна репресии срещу членовете на Координационния съвет. В един момент Алексиевич се оказа единственият член на президиума, който е на свобода – няколко членове бяха арестувани, другите - принудени да напуснат страната. Към момента от целия президиум на свобода е единствено членът на стачния комитет на машиностроителния завод Сергей Дилевски, който излежа наложения му административен арест.

Сътрудничката на Алексиевич подчерта, че заминаването на писателката не е свързано със заплахите от репресии. „Алексиевич отдавна планираше да пътува, но не можеше да го осъществи заради здравето си – тя е на 72 години“, обясни тя. Срокът на завръщането на писателката обаче не се посочва.

Веднага след създаването на Координационния съвет Светлана Алексиевич бе привикана на разпит в следствието в Минск, но беше освободена почти веднага. Тогава тя съобщи, че не са й били повдигнати каквито и да било обвинения.

Преди десетина дни Алексиевич предупреди, че е обект на непрекъснато следене. Тогава дипломати от страни от ЕС направиха демонстративно дежурство в дома на писателката, за да покажат, че тя не е сама.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG