Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп срещу Байдън - какво е разпределението на силите преди първия дебат


Тази вечер е първият дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън. Всички знаем, че на 3 ноември в САЩ ще има избори за президент. Неизвестните започват след това - колко хора ще гласуват, какви ще са резултатите и кой ще победи в края на краищата.

2020 година може да бъде се окаже от изключително значение за политическата ситуация в Съединените щати и да преначертае бъдещето ѝ за следващите години.

В битката за президентския пост се изправят настоящият държавен глава Доналд Тръмп и кандидатът на демократите и бивш вицепрезидент Джо Байдън. Битката за Овалния кабинет съвсем естествено привлича основния интерес, както на американското общество, така и на медиите и хората по света.

Това обаче далеч не е единственият избор, който гражданите на САЩ ще трябва да направят след малко повече от месец.

Тогава ще се проведе и гласуване за членовете на долната камара на Конгреса - Камарата на представителите, която в момента се контролира от демократите, както и за 35 от местата в горната камара - Сената, контролиран от републиканците.

За да бъде допълнително усложнена задачата в политическия календар, ще бъде проведен и вот за губернаторите на 11 щата и 2 територии.

Двамата кандидати

Преизбирането на американския президент в САЩ за втори мандат винаги е била сред основните задачи, както на човека, който заема поста, така и на политическата партия, към която той принадлежи. Значението на подобни събития е толкова голямо, че често президентите, които не са били преизбрани, се смятат за неуспешни.

Предвид това Тръмп ще влезе в първия президентски дебат срещу Байдън, който ще се проведе във вторник вечерта, в сложна ситуация. САЩ и светът са далеч от разрешаването на кризата с пандемията от COVID-19. Към момента страната продължава да е лидер по брой заразени с над 7 млн. и 100 хил. случая, както и по брой починали – с повече от 200 хил. жертви.

Всичко това продължава да оказва тежък ефект и върху икономическите показатели, което пък беше един от ключовите елементи при кампанията през 2016 г., когато Тръмп се яви като кандидатът-бизнесмен. В момента държавният глава търпи критика както за предприетите мерки за опазване на здравето на населението, така и за мерките, свързани с подпомагането на бизнеса.

От Белия дом продължават да настояват, че основни виновници за пандемията са Китай и действалата по лош начин Световна здравна организация (СЗО).

Настоящият президент търпи сериозни критики и във връзка с протестите за расово равенство, станали популярни със слогана и движението “Black lives matter”. Тръмп беше критикуван заради спорните си коментари, както и за реакциите от страна на Вашингтон по време на сблъсъците между протестиращи и органите на реда в американските градове.

Към това трябва да бъдат добавени действията на Тръмп, свързани с търговските отношения, политиката спрямо борбата с климатичните промени и ограничаването на мигрантите.

Той беше остро критикуван и заради твърдението, което направи в последните дни, за това, че може да не предаде властта по установения ред, както и с номинацията, която в събота направи за освободеното място във Върховния съд на САЩ.

От друга страна президентът продължава да получава подкрепата от страна на консервативно настроените избиратели, както и тези от селските райони в страната. Според информациите в проучванията той все още е смятан за по-компетентен по отношение на икономическите въпроси, което в САЩ оказва сериозно въздействие върху резултатите от изборите. Тръмп успява да запази и имиджа си на извънсистемен играч, което беше едно от предимствата му в сблъсъка с Хилъри Клинтън през 2016 г.

Байдън от своя страна влиза в битката от позицията на кандидат, който не защитава поста си т.е. той не носи бремето, свързано с критиката към управляващите.

Според редица проучвания и коментари на политически анализатори избраникът на демократите е подкрепян от широки групи от избиратели, което беше отразено и при резултатите му във вътрешнопартийния вот в началото на годината.

За разлика от опонента си, Байдън до момента дава много по-ясни индикации за плановете си по време на мандата, особено по отношение на данъчната политика, борбата с климатичните промени и външната политика. Според проучванията тази яснота и предвидимост дават известно предимство, особено в сравнение с поведението на опонента му.

Критиката към Байдън е свързана с факта, че той е част от американската политика от 70-те, т.е. той е представител на политическото статукво. Тази продължителна кариера води и към втори факт, който може да бъде проблем за него – в случай, че бъде избран, той ще влезе в Белия дом на 78 години, което е рекорд за американски президент, започващ първия си мандат.

С възрастта и някои непопулярни възгледи е свързан и най-сериозният му проблем по отношение на електоралната подкрепа – тя е най-малка в групата на младите гласоподаватели.

Данните от проучванията

По информации на Уошингтън поуст, Икомист, Политико, Би Би Си и специализирания безпартиен сайт, занимаващ се с анализ на социологически проучвания “270 to win”, Байдън има сериозна преднина пред настоящия президент.

Средната разлика, която десетки проучвания показват, очертава преднина между 6 и 7 % за Байдън пред Тръмп.

На сайта си Би Би Си цитира над 80 проучвания на различни агенции по поръчка от различни медии, направени от началото на август насам, само едно от които дава победа за настоящия президент. Прави впечатление, че дори национално проучване, направено по поръчка на консервативната FOX news, показва преднина от 5% за Байдън.

Важно за отбелязване е предимството на Байдън в повечето от щатите, в които избирателите не гласуват твърдо за една партия и в които се очаква да се реши победата в изборите. На този вот се очаква това да са Аризона, Флорида, Джорджия, Айова, Мичиган, Минесота, Ню Хемпшир, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания, Вирджиния, Уисконсин и Тексас.

Информацията към момента показва, че Тръмп води в Джорджия и Тексас и е наравно с Байдън в Айова. Информацията за всички останали щати към момента показва предимство за кандидата на демократите.

Показателен от тази информация е фактът, че през 2016 г. Тръмп спечели в общо 10 от тези щати, докато сега води само в два от тях. Важно да се отбележи, че двамата кандидати имат близки резултати в Тексас, където последната победа на кандидат на демократите датира от 1976 г.

Според проучване на Икономист Байдън има 97% шанс да спечели по-голям брой от гласовете и 85% шанс да спечели самите избори.

Приликите и разликите с 2016

Вероятно при наличието на такава убедителна преднина само месец преди решителния вот би накарало много хора да считат победата на Байдън за сигурна. За радост на привържениците на Тръмп обаче подобна беше и ситуацията през 2016 г. Тогава Хилъри Клинтън водеше в почти всички проучвания преди изборите, но в крайна сметка загуби президентския пост, макар и общият брой на гласовете, които тя получи, да беше по-голям.

В същото време обаче преднината на Байдън е много по-голяма от тази на Клинтън и дори превъзхожда предимството, което Барак Обама имаше срещу двамата си опоненти през 2008 и 2012 г. – Джон Макейн и Мит Ромни.

Нещо повече - по отношение на харесването и нехаресването на кандидата, Байдън има много по-добри резултати в сравнение с тези на Клинтън и Тръмп през 2016 г., както и с тези, които президентът има в момента.

По отношение пък на провеждането на самите избори, разликата ще е съществена, защото много висок процент американци ще гласуват по пощата заради ситуацията с COVID-19. Самият Тръмп отдавна недоволства по този въпрос и подмятането му за евентуално непризнаване на изборите е продиктувана именно от тази форма на гласуване.

Това може да доведе до забавяне на обявяването на резултатите от изборите, а някои експерти предричат вариант, в който резултатите от вота могат да достигнат и до Върховния съд, което се случи последно през 2000 г. Тогава републиканецът Джордж Буш младши надделя над демократа Ал Гор.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG