Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Наричаният нежно от премиера "Шиши" ни е поръчал". Пламен Бобоков пред Свободна Европа


Пламен Бобоков
Пламен Бобоков
"Държавата ни е превзета." Защо Бобоков сочи Пеевски като поръчител на делото му
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:38 0:00

Депутатът от ДПС Делян Пеевски използва влиянието си в службите и прокуратурата, за да упражнява натиск над братята Атанас и Пламен Бобокови и техния бизнес. Целта му е да установи контрол над групата им за производство и преработка на акумулатори „Монбат“. Това твърди бизнесменът Пламен Бобоков в интервю пред Свободна Европа.

По думите му причината Пеевски да насочи интереса си към този бизнес е потенциалният достъп до европейски субсидии за развитие на литиеви технологии в размер на около 10 млрд. евро. „Монбат“ притежава една от двете компании в Европа, които разработват собствено производство на такива батерии.

Свободна Европа отправи във вторник конкретни въпроси по повод тези твърдения до служебния имейл на депутата от ДПС Делян Пеевски и партийния му пресцентър, но отговори не последваха. Отправихме и запитване до прокуратурата, откъдето заявиха единствено, че за хода не делото същия ден е публикувано „подробно прессъобщение“. В него обаче липсват отговори на изпратените от Свободна Европа въпроси.

От края на май двамата братя Бобокови са обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Разследващите засега не огласяват конкретни доказателства в тази посока, а фокусират усилията си в изравяне на големи количества отпадъци в различни части на страната. Във вторник от държавното обвинение съобщиха за открити досега общо 7756 тона опасни отпадъци „във връзка“ с делото срещу Бобокови. Каква точно е връзката не беше съобщено.

Установени в Плевен отпадъци, чиято връзка с делото все оше не е напълно ясна
Установени в Плевен отпадъци, чиято връзка с делото все оше не е напълно ясна

Ден по-рано Пламен Бобоков даде интервю за Свободна Европа. За разлика от брат си Атанас, който продължава да е в следствения арест, той е на свобода под гаранция, която Специализираният наказателен съд намали стократно през през юли – от 1 милион на 10 000 лв.

През последните четири месеца по-младият Бобоков прави собствено проучване на доказателствата по делото. Отправна точка в анализа му се оказва старо постановление за привличане на Васил Коцев като обвиняем. Той е собственик и управител на ботевградската фирма „Глобъл Рисайклинг“ ЕООД, по чиито следи върви и разследването на прокуратурата срещу Бобокови.

Именно Коцев стана последният засега обвиняем по делото за престъпна група заедно с двамата братя като разследващите го сочат за връзка между тях и бившия зам.-министър. Живков обаче твърди, че не познава Бобокови.

Едно постановление на НСлС

Оказва се, че бизнесът на Коцев за рециклиране на отпадъци не за пръв път попада под вниманието на прокуратурата. Според постановлението за привличането му като обвиняем по друго дело, издадено на 17 април 2019 г. от двама следователи от националното следствие (НСлС), още през 2016 и 2017 г. той нерегламентирано е транспортирал и загробил над 2300 тона опасни отпадъци на различни места.

Макар сред фирмите, работили с „Глобъл Рисайклинг“, действително да присъства „Монбат Рисайклинг“, доста повече количества отпадъци компанията на Коцев е получила от друго място – „Ел Бат“ в Долна баня. Името на тази фирма нееднократно се среща в постановлението на следователите Младен Петров и Илия Илиев от 2019 г., но досега прокурорите по делото срещу Бобокови никога не са го споменавали.

„От този документ се вижда, че лицето е загробвало 2309 тона в периода 2016 – 2017 г. От тях, забележете, на „Монбат“ се пада честта да даде 364 тона. От 2300 – 364 тона. А скромната, тиха компанийка, която се е сгушила в селището Долна баня, е предала 1552 тона. Просто е страшно. Още по-страшното е, че в официалните документи за този период компанията „Ел Бат“ е отчела, че е предала само 727 тона“, казва Пламен Бобоков, цитирайки данни от годишните отчети, публикувани в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.

Така изглежда пречиствателната станция на "Ел Бат"
Така изглежда пречиствателната станция на "Ел Бат"

Той решава да проучи въпросната компания и разбира, че наскоро тя е получила комплексно разрешително и за съхранение, и за преработка на отпадъци. По думите му такова години наред е било отказвано на „Ел Бат“ заради липса на пречиствателна станция. Бобоков разбира също, че спецпрокуратурата съхранява част от откритите през лятото отпадъци по делото именно на площадка на тази фирма. Въпреки че по думите му т.нар. пречиствателна станция, с която вече разполага фирмата, видимо не би трябвало да отговаря на изискванията.

„Там прокуратурата си съхранява отпадъците, значи има пълно доверие в тая компания. И забележете – изпълнителен директор на тази компания е кой мислите в момента – Васил Богданов. Основният свидетел срещу брат ми и срещу мене“, добавя Пламен Бобоков.

По думите му от 2016 г. насам „Ел Бат“ отчита три пъти по-големи обработени обеми, отколкото „Монбат Рисайклинг“. Бизнесменът обаче недоумява как е възможно фирмата от Долна баня да декларира 65 000 тона преработени скрап и отпадно олово при предадени остатъчни материали – едва 720 тона. Той дава за сравнение официалните данни на „Монбат Рисайклинг“ за същия период – преработени 22 000 тона и предадени 1000 тона. Обяснение намира в определени политически връзки.

Така изглежда пречиствателната станция на "Монбат"
Така изглежда пречиствателната станция на "Монбат"

„Моето проучване показа, че в хотел „Никол“ много често е отсядал Влади Горанов – още по времето, докато беше министър. Той се оказва близка дружка на Владимир Джамбазов, който е фактическият собственик на хотелчето – това е кметът на ГЕРБ в Долна баня. И аз си викам – какво толкова ще прави Влади Горанов в Долна баня при някаква си фабричка за преработка? Тя се оказа сериозна работата. По-миналата седмица лично г-н [Делян] Пеевски е ходил да провери как върви строителството на новото разширение на завода. Лично той е ходил с две коли охрана“, твърди Бобоков пред Свободна Европа.

Предполагаемата роля на Пеевски

Според негова неофициална информация именно депутатът от ДПС вече е реален собственик на „Ел Бат“, а досегашният – Димитър Попов, е просто формален: „Така че интересно се навръзват нещата, идват си точно на мястото, както аз никога не съм имал съмнение, че така наричаният нежно от премиера „Шиши“ ни е поръчал. В това нямам съмнение, защото той е такъв, това му е специалитетът на това момче.“

Попитан дали познава Пеевски, Бобоков отрича дори някога да е разговарял с него. Сеща се обаче, че през януари е имал разговор с тогавашния министър на икономиката Емил Караниколов, който през лятото беше освободен от кабинета „Борисов“ заедно с Горанов и вътрешния министър Младен Маринов. Поводът бяха съмненията в обществото, че тримата са свързани с ДПС.

Бобоков обсъжда с Караниколов възможността България да кандидатства за европейско финансиране за развитие на литиеви технологии. Идеята е да се използва т.нар. European Battery Alliance – две държави членки на ЕС кандидатстват заедно с две фирми от съответните страни за финансиране на производство на такива батерии. От българска страна това може да бъде „Монбат“, а от германска – притежаваното от компанията дружество EAS, което е един от двата производителя на литиеви батерии в Европа.

Владислав Горанов и Емил Караниколов бяха отстранени от третия кабинет "Борисов" заради съмнения в обществото, че са свързани с ДПС
Владислав Горанов и Емил Караниколов бяха отстранени от третия кабинет "Борисов" заради съмнения в обществото, че са свързани с ДПС

По думите на Бобоков към този момент той има информация, че месец след разговора си с Караниколов, бизнесът им с „Монбат“ е бил „поръчан“. Твърди, че поръчката е лично от Пеевски към ДАНС и прокуратурата.

„Единственият човек, който отговаря по всички белези и съвременни изисквания на олигарх, е Пеевски. Няма друг. Според мен той има даже по-голямо влияние спрямо някои руски олигарси, които се коментират с огромните си пари. Защото освен политическа и икономическа власт, събрана в едно, той има финансов ресурс огромен, разполага с половината държавни ресурси, има си медии. [...] Знам, че управлява апарат – около 2000 трола. Представяте ли си 2000 трола, каква пара е това на месец? Няколко милиона само, за да поддържаш всички тия медийки. Политическата му позиция е ясна, икономическа – казахме, финансова, медии... Като добавим към това и реалното упражняване на властта чрез контактите му в прокуратура, в ДАНС“, коментира Бобоков.

Свободна Европа отправи няколко въпроса до прокуратурата – на какъв етап се намира разследването срещу Васил Коцев, по което му е повдигнато обвинение през април 2019 г., съвпадат ли откритите през 2017 г. опасни отпадъци с тези, които прокуратурата отчита сега, както и дали дейността на фирмата „Ел Бат“ е обект на отделно разследване. От пресцентъра на държавното обвинение ни насочиха към „подробното прессъобщение“ за делото срещу Бобокови от вторник, в което обаче липсват отговори на тези въпроси.

Въпроси по конкретните твърдения на Бобоков за собствеността и дейността на „Ел Бат“ бяха изпратени и на официалния имейл на компанията в Долна баня. До публикуването на статията обаче, отговори не бяха получени.

"Ел Бат", Долна баня
"Ел Бат", Долна баня

Наред с „Ел Бат“, по делото за организирана престъпна група срещу братя Бобокови, Живков и още осем обвиняеми засега не се споменават и някои други компании, за които в постановлението на двамата следователи от миналата година има данни, че са ползвали услугите на „Глобъл Рисайклинг“. Става въпрос, например, за американската компания „Енерсис“ и „Тракия Глас България“, собственост на турската фирма „Шишеджам“.

„След като прокуратурата избира да съхранява извадения материал в избрана компания, която има всички документи без да има никакви основания за това. И където главният свидетелстващ срещу нас е назначен за действащ изпълнителен директор и той е единственият, който решава какво се прави, очевидно става дума за организирана... Как да го нарека? Група. Дали е престъпна, не знам – аз не съм капацитет да обяснявам така или иначе, има си хора, които си говорят така. Но според мен всичко е синхронизирано, тука няма случаен ход“, обобщава Пламен Бобоков пред Свободна Европа.

Въпреки продължаващия арест на брат му и тиражираните от прокуратурата твърдения за свързани с „Монбат“ злоупотреби, той е уверен, че обвиненията не са състоятелни и ще паднат в съда. По думите му това показват заключенията от одит, извършен над дейността на компанията, управлявана от брат му. Той е бил поръчан на международната кантора Wolf Theiss от миноритарните собственици в „Монбат“ във връзка с образуваното прокурорско разследване.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG