Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цивилизационният избор на България". В София вече има площад "Вацлав Хавел"


Вацлав Хавел минути след като полага клетва като президент на Чешката република на 29 декември 1989 г.
Вацлав Хавел минути след като полага клетва като президент на Чешката република на 29 декември 1989 г.

Столичният общински съвет (СОС) прие в четвъртък в столицата да има площад на името на първия демократично избран президент на Чехословакия, а после и на Чехия, писателя и драматурга Вацлав Хавел. С неговото име ще бъде кръстено пространството, образувано от пресичането на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Шипка" и ул. "проф. Асен Златаров".

"Време е София да има места с имена, които символизират цивилизационния избор на България след края на тоталитарната ера", каза вносителят на предложението, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

По думите му личността на Вацлав Хавел е неотлъчно свързана с понятията свобода и демокрация и той е едно от лицата от Източния блок, допринесли най-много за падането на режима във всички тоталитарни страни.

Площад "Вацлав Хавел" в София?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Вацлав Хавел се е превърнал в един от най-ярките символи на съвременния Европейски съюз, на обединението на Източна и Западна Европа, се казва още в доклада, с който Трайков обосновава предложението си за името на новия площад. Най-новата сграда на Европейския парламент също носи името на чешкия президент.

Идеята да се кръсти конкретното пространство на Вацлав Хавел е на Петър Стойнов от “Софийски дискусионен форум".

“Той е човек, който направи доста за България във времето, в което беше президент”, казва Стойнов в интеврю за Свободна Европа в началото на септември. По думите му Хавел се е застъпвал многократно пред европейските лидери за членството на страните от Източна Европа в блока и в НАТО.

“Неговият стремеж към истината е трудно сравним с други съвременни лидери и хора, които участват в големите процеси в Европа и изобщо в света. Ние живеем в свят, в който буквално всяка минута се лъже. Човек има едно такова неприятно чувство за пълно обезкуражаване и липса на справедливост”, казва още Стойнов.

Вацлав Хавел е един от символите на демократичното движение през 1989 г. Той е избран за президент на Чехословакия и като такъв спомага за мирното отделяне на Чехия и Словакия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG