Връзки за достъпност

Извънредни новини

"До последния му дъх". Къде са леглата и подготви ли се България за втората вълна


Когато Мария Тенчева се опитва да намери място в болница в София за баща си, който е с COVID-19, чува няколко пъти следното: "Легла няма". Много други хора го чуват напоследък. На хартия обаче свободни легла тогава е имало.

Когато Тенчева все пак намира болница, на десетки километри от София, на баща й не е подаден кислород, въпреки че изпитва трудност да диша. Обяснението: "Няма респиратор". На хартия обаче респираторите в България са увеличени с над 50% от началото на епидемията.

Ако държавата има план за посрещане на втората вълна от коронавирус, той вероятно е тайна. Свободна Европа не получи конкретни отговори на въпросите. Открихме обаче, че от началото епидемията леглата за лечение на болни с коронавирус не са се увеличили. Намалели са.

"До последния му дъх"

“Направих всичко по силите си, за да спася баща ми. И го правих до последния му дъх – от петък до вторник”. Така започва разказа си пред Свободна Европа Мария Тенчева, която по думите й се е сблъскала с “подготвената за нова вълна от коронавируса” здравна система от първо лице.

Бащата на Мария е на 72 години, в добро здраве и физическа форма. Преди седмици заминава на санаториум в Павел баня. След като се връща оттам чувства неразположение, прави си PCR тест, с който потвърждава COVID-19. “Ужасът за семейството ни започна в петък”, разказва тя.

Мария Тенчева
Мария Тенчева

Около 11 ч. сутринта на 30 октомври бащата на Мария вече е в лошо състояние. Има задух, а тя вика линейка. През целия ден Спешна помощ не идва, въпреки че Тенчева звъни непрестанно на 112 и Националния координационен център.

“Линейката дойде едва в 19 часа. Сатурацията на баща ми вече беше 75 (при кислородна сатурация под 90 лекарите смятат, че пациентът е спешен - б.р.). Докторите ми казаха, че не могат да го вземат и че само ще го измъчим, понеже в цяла София няма свободни места за болни от коронавирус. Затова и линейки не идваха – обикаляли са цял ден, без да могат да разтоварят пациентите”, разказва Мария.

В крайна сметка възрастният мъж е натоварен на линейка, с която започва обиколка по болниците в София. След безуспешно търсене на болнично място, от Националния координационен център разпореждат на спешните медици да върнат бащата на Мария в дома му. Те правят това, а на молбите на дъщеря му да му подадат кислород заради затрудненото дишане, лекарите отговарят, че не могат, защото линейката не е оборудвана. “Дори не успях да повярвам. Погледнах, и в линейката наистина нямаше никаква апаратура. Това беше бус, нищо повече”, разказа Мария Тенчева.

В търсене на легло

Историята продължава с опитите на жената да закара с личната си кола баща си до различни болници в София. От “Пирогов” отговарят, че Спешното отделение там е под карантина и не могат да го приемат. Връщат я и от “Токуда”.

Така вечерта за семейството завършва вкъщи. На следващия ден (31 октовмри) Мария подновява опитите да повика линейка. “От 112 много ми съчувстваха, защото звънях непрастанно. Така в събота линейката дойде само за три часа, освен това аз изрично ги помолих да изпратят обордувана с кислород, защото той вече не можете да говори и се задушаваше”, продължава разказът на Тенчева.

Ситуацията с липсата на легло, в която и да е била болница се повтаря. След дълго чакане пред Националния координационен център, оттам ги изпращат в УМБАЛ “Св. Анна” (Окръжна болница – б.р.), където семейството чака три часа. Доктор така и не слиза, а приятелка на Мария й казва, че в Своге има отделение за лечение на пациенти с COVID-19, в което има свободни места.

Той така и не получи кислород и в крайна сметка почина.
Мария Тенчева

“Закарахме там баща ми, приеха го. Но в т.нар. отделение за коронавирус нямаше никаква техника, той така и не получи кислород и в крайна сметка почина”, разказва Мария. И завършва разказа си така:

“След смъртта му, днес аз вече съм карантинирана като контактна, а от болницата са накарали сина ми да се облече и да се качи в отделението, където сам да опакова и свали трупа на дядо си”.

В момента, в който Мария разказва историята на семейството си в сряда, министър-председателят Бойко Борисов разпорежда части от болниците да бъдат реорганизирани специално за лечение на COVID-19 и хотели също да настаняват пациенти, които не са в тежко състояние. От думите на премиера става ясно, че във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла, предназнчени за заболели от коронавирус.

Мярката е отговор на десетките съобщения за недостиг на легла в столицата. Според здравния министър Костадин Ангелов до края на настоящата седмица проблемът ще бъде решен.

Какво стана с подготовката?

Подобни думи каза и бившият здравен министър и настоящ финансов Кирил Ананиев, който в края на месец юни обясни пред медиите, че “в следващите дни ще се осигурят легла, персонал и допълнителни предпазни средства”. По същото време министър-председателят Борисов обсъжда капацитета на болниците с Националния оперативен щаб (НОЩ) и заръчва да се укрепят структурните болници в столицата и областните лечебни заведения заради очакването да се стигне до нова вълна на заболели от коронавирус.

Към онзи момент (30 юни) в страната действа заповед РД-01-159/27.03.2020, в чиито приложения са посочени болниците, които лекуват и наблюдават заболели от коронавирус, както и броят легла във всяка една от тях. Сметката показва, че в страната има 7473 легла за заразени в некритично състояние и още 1347 легла за “интензивни” - т.е. за болни в тежко състояние.

В денят, в който Борисов настоява за увеличаване увеличаване на леглата, които са общо над 8000, новите случаи на заразени с коронавирус са 140. Датата е 30 юни.

Три дни след като поема поста, Костадин Ангелов отменя заповедта на предшественика си за разпределение на леглата.

Месец по-късно, през юли, в длъжност встъпва новият здравен министър Костадин Ангелов. Три дни след като поема поста от Кирил Ананиев, той отменя заповедта на предшественика си за разпределение на леглата, предназначени за болни от коронавирус. Така разпределението, което предвижда 7473 легла за болни в по-леко състояние и 1347 места за интензивно лечение, вече не е валидно.

Със заповед Заповед № РД-01-439/27.07.2020 новият здравен министър публикува план за брой легла, който се базира на различен средно дневен брой на регистрирани случаи в страната за последните 7 дни. При най-усложнена обстановка, което според заповедта е повече от 350 установени носители на ден, активните легла в странат трябва да са 7307 за неусложнени пациенти и 1108 места за тежки пациенти.

Сметката показва, че на фона на заръките за „укрепване на болниците“ през юни, месец по-късно леглата на практика се намаляват. Местата за интензивно болни за цялата страна са намалени с 266, а тези за неинтензивно болни с 166. Така по време на първата вълна, която премина с много по-малко случаи, леглата в болниците са били повече. А когато заразените станаха много повече, леглата вече са по-малко.

Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова, основният проблем при разпределението на леглата е тяхната неравномерност и затова недостигът е проблем в големите градове.

Имало ли е място за бащата на Мария Тенчева?

От Министерството на здравеопазването отговоиха на въпроси на Свободна Европа във връзка с леглата за настаняване на заразени с COVID-19 в София. Според предоставената справка към 31.10.2020 г. болниците в столицата са открили 620 легла за неусложнено състояние и 113 легла за интензивно лечение, или общо 733.

Към същата дата тези легла са почти изцяло заети - 559 пациенти в неусложнено състояние и 93, нуждаещи се от интензивно лечение.

Данните показват, че по времето, когато Мария Тенчева е търсила място за болния си от коронавирус баща, свободни легла би следвало да има. Не е намерено обаче нито едно.

В отговора от Министерството на здравеопазваето пише, че Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и регионалната здравна инспекция извършват проверки и налагат санкции на лечебните заведения, които не изпълняват заповедта на здравния министър (за разкриване на лечебни легла – б.р.).

План никога не е имало“

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в България “никога не е имало план за справяне с COVID-19“.

“Законът изисква при обявяването на извънредна епидемична обстановка да се изготви анализ на епидемичната ситуация. Тези анализи явно се пазят в тайна. А се пазят, защото не стават за нищо. Ако нямаш анализ, не можеш да прогнозираш“, казва той.

По думите му Националният оперативет щаб (НОЩ) е със статут на работна група. Законът възлага на министъра да издава заповеди, но премиерът може да му заповядва на него.

"С две думи, план не само, че няма, но не е възможно и да има. В добавка вероятно се и страхуват да оповестят план, за да не бъдат обвинени в провал“, казва Кацаров.

Свободна Европа поиска от Министерството на здравеопазването и съветници на премиера Бойко Борисов плана, за който управляващите говориха през пролетта и с който твърдяха, че ще укрепват здравната система. Попитахме и кой е неговият автор. Конкретни отговори не получихме.

Известното засега е, че броят на леглата за болни от коронавирус е намален. Увеличен е обаче броят на респираторните машини в болниците. От март досега в държавните и общински болници са получени 441 нови респиратора. От тях 216 са дарения, 66 болниците са закупили със собтсвени средства, а Министерството на здравеопазването е отпуснало бюджет за 159 нови машини. Общият брой на респираторите към края на октомври в държавни и общински болнични структури е 1105.

Въпреки това обаче в първата линейка, която идва на спешния адрес при бащата на Мария Тенчева, няма техника за подаване на кислород. Такава няма и в отделението, предназначено за болни от коронавирус в Своге, където 72-годишният мъж издъхва.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG