Връзки за достъпност

Извънредни новини

4000 литра боя, 1200 четки. Саша Джафри, който създаде най-голямата картина в света


Саша Джафри на фона на малка част от картината си.
Саша Джафри на фона на малка част от картината си.

18 часа на ден с четка в ръка. За много от нас това би било кошмарно ежедневие, но не и за британския художник Саша Джафри. Днес той стои зад най-голямата картина в света, нарисувана с 1200 четки и над 4000 литра боя.

Преди броени дни Джафри завърши произведението си, което достига размерите на четири баскетболни игрища.

Освен зашеметяващи размери, картината има и социално значение. “Целта ми е да събера 30 милиона долара за деца, които живеят в глад и бедност”, казва художникът. Картината ще бъде продадена на търг с участието на 140 държави, а всички събрани приходи ще бъдат дарени за благотворителност. “Надявам се това да доведе до истинска промяна в бъдещето на хиляди нуждаещи се деца”, казва Джафри.

Идеята за картината, озаглавена “Пътят на човечеството”, се появява скоро след началото на пандемията. “Когато локдаунът започна, светът изведнъж се изпълни с тишина. Чувствах, че трябва отново да започнем да се чуваме”, казва Джафри. В продължение на седем месеца той рисува мащабното произведение, понякога и по цели денонощия. “Исках да създам картина, която да ни вдъхнови за душевна промяна.“

Част от картината на Саша Джафри.
Част от картината на Саша Джафри.

„Душевната промяна“ за твореца настъпва още в детството, когато той е диагностициран с тежка дислексия. “Изкуството беше единственото, което тогава ми даваше глас и език”, казва той. Между борбата с дислексията и лошите оценки в училище, едва на 13 години Джафри изостава от съучениците си. “Чувствах се изгубен, не знаех на кой свят съм”.

“Немислимото” за Джафри обаче се случва само две седмици по-късно. От колежа “Итън” построяват дървена кабина, където младият художник може свободно да твори във всяка част на денонощието. “Рисувах до 3-4 часа през нощта. Оттам започна цялото ми приключение.”

Близо 30 години по-късно малката дървена кабина е вече студио с размерите на четири баскетболни игрища. Днес картини на Джафри украсяват домовете на Барак Обама, Джордж Клуни, Мадона и Леонардо ди Каприо. Поръчки на негови творби са правени както от принц Чарлз, така и от организаторите на Олимпийските игри в Лондон през 2012 година. Джафри се смята за създателя на жанра “магически реализъм” в изобразителното изкуство, а много от творбите му достигат до стойност над половин милион долара.

Въпреки световните му постижения, за Джафри не парите са тези, които определят стойността на творбата. “Възприемам парите единствено като нещо, с което мога да си “купя” време за творене”, казва той.

Днес творецът не само “купува” своето време, но и го дарява на нуждаещите се. “Създадох творба, която не само свързва всички нас, но и оставя отпечатък върху хиляди детски съдби”, казва той.

XS
SM
MD
LG