Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кога ще започне ваксинирането срещу COVID-19 в България?


Въвеждането на ефективна и безопасна ваксина срещу COVID-19 е основната надежда за овладяването на разпространението на коронавируса по света. Няколко компании вече обявиха, че са готови с ваксина и медикаментите им могат да са на разположение на лекарите до края на годината. Германия и Испания вече правят конкретни планове за ваксинация. Унгария и Великобритания заявиха, че също предприемат действия за стартиране на този процес. Свободна Европа провери има ли България такъв план и какво може да направи правителството.

В деня, в който българският министър на здравеопазването Костадин Ангелов обяви намерения за затваряне на училища, детски градини, заведения и магазини в опит да овладее кризата в здравеопазването, германският му колега Йенс Шпан каза, че е поискал от провинциите в Германия да подготвят центрове за ваксинация до средата на декември. Регулаторните органи във Великобритания може да разрешат използване на една от ваксините още преди одобряването й в САЩ. В началото на следващата година Испания ще разкрие 13 хиляди пункта за ваксиниране, каза в неделя испанският премиер Педро Санчес. Унгария започва да изпробва руската ваксина, обяви външният министър на страната Петер Сиярто.

Какво прави България?

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерството на здравеопазването за българския план за ваксинация, но не получи отговор. Няма официална информация кога България може да започне ваксинация срещу COVID-19, предвиждат ли се пунктове, както и кой и как ще определи приоритетните групи граждани за ваксиниране. От Изпълнителна агенция по лекарствата казаха, че ще отговорят на въпросите, когато ги получат от министерството.

Какво се чака?

За да започне ваксинацията, медикаментите трябва да бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Експерти коментираха пред Свободна Европа, че в случая има две хипотези. Едната е, когато е задействана общностна процедура, какъвто е настоящият случай и кандидатът за одобрение подава документи в европейския регулаторен орган. Тази процедура е над националното законодателство. Втората хипотеза е задействането на национална процедура от министъра на здравеопазването и законът позволява това. “Всяка държава има собствен регулаторен орган, който може да даде разрешение за използването на даден медикамент, в т.ч. и ваксина”, каза за Свободна Европа проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент “Имунология” в БАН.

Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “министърът на здравеопазването по мотивирано предложение на главния държавен здравен инспектор, съгласувано с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), може със заповед да разреши лечение за определен срок с лекарствен продукт, който не е разрешен по реда на глава трета, когато в страната има обявена епидемия”. В момента в България има обявена извънредна епидемична обстановка.

В закона е записано, че в този случай “притежателите на разрешение за употреба, производителите и медицинските специалисти не носят гражданска или административнонаказателна отговорност за последствията при употреба на неразрешено показание на лекарствен продукт или на лекарствен продукт, който не е разрешен по реда на глава трета”.

До този момент няма официални данни министърът на здравеопазването да е задействал тази процедура. В края на октомври през профила си в социалните мрежи премиерът Бойко Борисов каза, че “най-рано през април ще дойде ваксината за коронавирус или ще даде резултати”. Преди седмица Борисов каза, че "ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата”. Но отговор за действията на българските власти в тази посока няма.

Три компании на финала

Три компании обявиха, че са готови с ваксина срещу COVID 19. Това са "Пфайзер" ("Байонтек"), "Модeрна” и ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет. От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер" ("Байонтек") и на "Модeрна" да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС.

В петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че в началото ще бъдат доставени малки количества ваксини, предназначени за здравните работници и възрастните хора. По нейните думи досега Европейската комисия е сключила пет рамкови споразумения с производители на ваксини и скоро може да се очаква шесто.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG