Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания може да започне масово ваксиниране още следващата седмица


Британският премиер Борис Джонсън по време на посещение в лаборатория миналата седмица
Британският премиер Борис Джонсън по време на посещение в лаборатория миналата седмица

Властите във Великобритания обявиха, че са осигурили още 2 милиона дози от очакваща одобрение ваксина срещу COVID-19 и вече подготвят началото на масово ваксиниране в близките няколко седмици. Великобритания е най-тежко засегната в Европа от новия коронавирус с над 58 хиляди смъртни случая. Лондон съобщи в понеделник, че се надява Обединеното кралство да бъде сред първите страни в света, които започват ваксиниране на населението си.

Правителството ще купи над 350 милиона дози ваксини от седем различни производители, стига те да докажат ефективност. Населението на страната е 67 милиона души.

Болниците бяха информирани, че могат да получат първите дози още следващата седмица, започваща на 7 декември, съобщиха Гардиън и Файненшъл таймс.

Професорът по експериментална медицина от Импириъл колидж в Лондон Питър Оупъншоу казва, че "няма да бъде изненадан, ако съобщението бъде направено до две седмици, дори още следващата седмица".

Съединените щати също очакват да започнат програмата си за ваксиниране през декември. Представители на здравните власти в САЩ продължават да предупреждават за очакван "бум" на случаите на коронавирус след Деня на благодарността и около наближаващите Коледни празници.

Д-р Антъни Фаучи, главният епидемиолог на Вашингтон, каза, че нивата на разпространение в САЩ няма да изчезнат "просто така".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG