Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Застрашава сигурността му“. Борисов се обяви срещу ареста на Навални


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Българският министър-председател Бойко Борисов се обяви срещу ареста на Алексей Навални. В своя публикация във Фейсбук той определи задържането на руския опозиционер като нарушаващо правата и застрашаващо сигурността му.

“Арестът на Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му. В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията”, написа Борисов.

В неделя вечер Навални се прибра в Москва от Германия и беше арестуван веднага след като премина паспортния контрол на летище "Шереметиево". Той кацна с полет от Берлин, където се възстановяваше след опита за отравянето му с Новичок, за който обвинява Кремъл.

Аргументът на руските власти за задържането му е, че е нарушил условията на стара условна присъда и затова според тях тя трябва да прерасне в ефективна. Ако бъде признат за виновен, той може да се озове в затвора за три години.

Срещу ареста на Навални вече се обявиха редица страни от ЕС, както и избраният за президент на САЩ Джо Байдън и държавният секретар Майк Помпео.

Още в неделя българският външен министър Екатерина Захариева призова за освобождаването на Навални в своя публикация в Туитър.

Ден след задържането стана ясно, че Навални ще прекара в ареста още поне 30 дни, след решение на съдебно заседание, което се проведе в сградата на полицията, а не в съдебна зала.

Първоначално се предполагаше, че съдът е свикан, за да обсъди евентуалното прерастване на условната присъда в ефективна. По-късно стана ясно, че на заседанието само ще се насрочи датата, на която да се разгледа този въпрос и че тя е 29 януари. Беше определена и мярка за неотклонение, която предвижда Навални да остане в ареста за 30 дни - до 15 февруари.

Арестът на Алексей Навални идва седмици след разкритията на разследващия сайт Белингкат и на други медии за отравянето на политика с Новичок през август 2020 г. Журналистите посочиха, че извършители на отравянето са служители на руските тайни служби. Москва отрича да има нещо общо с отравянето на Навални.

След отрова - арест
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG