Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима обвиняеми по делото за боклука срещу братя Бобокови сключиха споразумения


Пламен и Атанас Бобокови
Пламен и Атанас Бобокови

Трима от обвиняемите за участие в организирана престъпна група заедно с братята Атанас и Пламен Бобокови сключиха споразумения със Специализираната прокуратура, признавайки се за виновни. Специализираният наказателен съд ги одобри в четвъртък, постановявайки различни условни присъди срещу тримата.

Става въпрос за делото, по което Бобокови са обвиняеми от края на май миналата година заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Разследващите твърдят, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната фирма на компанията им „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Заради това разследване Атанас Бобоков прекара в следствения арест половин година и беше освободен през ноември миналата година срещу рекордната гаранция от 2 млн. лв. През това време брат му плати две гаранции за свободата си – 1 милион и още 10 000 лв.

Спецсъдът одобри в четвъртък спорзумения на спецпрокуратурата с бишия директор на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов, със собственика на площадка за складиране на отпадъци Айгюн Еминов, както и с бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов. Богданов получи едногодишна условна присъда, Еминов – две години условно, а Савов – година и половина условно. И трите присъди са с по три години изпитателен срок.

Спецпрокуратурата обяви в четвъртък, че тримата са осъдени за участие в организирана престъпна група, ръководена от Красимир Живков и Атанас Бобоков. В съобщението не се споменаваше нищо за другото обвинение на Васил Богданов – укриване на данъци.

Богданов и Еминов сътрудничат на разследващите от самото начало на досъдебното производство. Показанията на първия неведнъж бяха ползвани като основание за ареста на Атанас Бобоков.

Брат му Пламен обяви пред Свободна Европа в края на миналия септември, че именно Богданов е станал изпълнителен директор на фирмата „Ел бат“ от Долна баня, на чиято площадка се съхраняват всички отпадъци, открити в рамките на делото на различни места в страната. Според Бобоков „Ел бат“ е част от сценарий за изземването на бизнеса на братята с „Монбат“ по поръчка на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Освен обвиненията по разследването за боклука, през юли миналата година Пламен Бобоков получи и обвинение за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено.

В края на ноември миналата година Окръжната прокуратура в Русе пък обвини Бобоков и за държане на нерегистрирани ахеологически обекти, представляващи национално богатство. Това досъдебно производство вече приключи и предстои разглеждането на казуса в съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG