Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е в кръвта ми". Шави Ернандес, който спечели всичко във футбола


Шави ликува като световен шампион с Испания след победата с 1:0 срещу Холандия, 11 юли 2010 г.
Шави ликува като световен шампион с Испания след победата с 1:0 срещу Холандия, 11 юли 2010 г.

Идеологът на модерния футбол Йохан Кройф го оприличаваше на парче Lego, върху което се гради цялата конструкция. Футболният гений и негов бивш съотборник в „Барселона“ Лионел Меси пък го наричаше „човека, без когото отборът ни няма да функционира“. Той е живата легенда на Каталуния Хавиер Ернандес, спечелил световна известност като Шави. На 25 януари Шави празнува своя 41-и рожден ден.

„Бяхме луди по футбола като деца, аз и братята ми. Стикери, джаги, гледане на мачове по телевизията... Това е в кръвта ми. Футболът е всичко“, разказва Ернандес в интервю за британското списание FourFourTwo преди няколко години.

Той израства заедно с братята си Оскар и Алекс и сестра си Ариадна в каталунското предградие Тераса. Тримата не спират да играят футбол от най-ранна детска възраст. Първият път, когато се озовава на легендарния стадион на „Барселона“ – „Камп Ноу“, Шави е едва на 5 години. „Беше вечерен мач, с осветление. Полудях. Просто не можех да откъсна очи от игрището“, спомня си след години испанският полузащитник.

Като малък любимият му играч е англичанинът Мат льо Тисие. Ернандес е фен на футбола на Острова и години по-късно, през 2012 г., определя друг англичанин като „най-добрият полузащитник в света“ в последните 15-20 години – Пол Скоулс. Шави прави този коментар в момент, когато вече е спечелил всичко във футбола – и на клубно, и на национално ниво.

Шави държи реч на "Камп Ноу" на фона на трите трофея, спечелени от "Барселона" в последния му сезон в отбора, 7 юни 2015 г.
Шави държи реч на "Камп Ноу" на фона на трите трофея, спечелени от "Барселона" в последния му сезон в отбора, 7 юни 2015 г.

Хавиер Ернандес е продукт на школата на „Барселона“ и прекарва цялата си кариера в отбора – от дебюта му в мъжкия състав на 18 август 1998 г., когато отбелязва гол в мача за Суперкупата на Испания, до лятото на 2015 г., когато се оттегля в катарския клуб „Ал Сад“.

През тези години той става рекордьор по участия с екипа на каталунците със 767 официални мача. Печели 8 пъти титлата на Испания, 3 пъти Купата на краля, 6 пъти Суперкупата на Испания, 4 пъти Шампионската лига и по 2 пъти Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство. Успехите му с испанския национален отбор не са по-малко впечатляващи. Шави е двукратен шампион на Стария континент – през 2008 и 2012 г., както и един път световен шампион – през 2010 г.

През сезон 2014/2015 Ернандес става футболистът с най-много участия в Шампионската лига (157), евротурнирите (173) и международните турнири (178), задминавайки легендата на Италия и „Милан“ Паоло Малдини.

След 17 успешни години в „Барселона“, на 6 юни 2015 г. Шави обяви пред медиите, че ще изиграе последния си мач за отбора по време на финала на Шампионската лига срещу „Ювентус“ в Берлин. Каталунците спечелиха трофея с 3:1 и така капитанът им приключи кариерата си в клуба с требъл – титлата на Испания, Купата на Краля и златен медал от най-престижния клубен турнир в Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG