Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обектът не работи". Как за седем месеца "Осемте джуджета" потънаха в тишина


Табелата "Осемте джуджета" липсва, част от фасадата на ресторанта е пребоядисана, а на хартиен лист на вратата му е посочено ново име - Meat up. 3 февруари 2021 г.
Табелата "Осемте джуджета" липсва, част от фасадата на ресторанта е пребоядисана, а на хартиен лист на вратата му е посочено ново име - Meat up. 3 февруари 2021 г.
На бира при "Джуджетата"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Десетки хора изпълват обичайно спокойното кръстовище между столичните улици „Шандор Петьофи“ и „Цар Асен“. Чуват се скандирания по мегафон, от време на време звучи и музика. Демонстрацията е част от продължаващите в този момент масови протести с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Денят е 21 юли 2020 г.

Недоволството е насочено срещу ресторант „Осемте джуджета“, който месец по-рано е станал публично известен като мизансцен на съвременен криминален сюжет. Той е разказан от доскоро успешния предприемач Илия Златанов, който твърди, че е жертва на схема за изземване на бизнеса му с участието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата. От 26 юни 2020 г. по случая тече проверка в Софийската градска прокуратура (СГП).

Седем месеца по-късно ресторант с това име не съществува. Ъгълът между улиците „Шандор Петьофи“ и „Цар Асен“ е възвърнал обичайното си спокойствие, а пред заведението вече не се забелязват луксозни лимузини, джипове с охрана и полицейски коли. Надписът „Осемте джуджета“ е изчезнал, а част от фасадата на сградата е пребоядисана. Фактът, че мястото все пак продължава официално да е ресторант, личи по изнесеното пред входа меню и по закачените два листа формат А4 на вратата: „Обектът не работи“ и „Ресторант Meat up, предлагаме храна за вкъщи“.

Проверката на прокуратурата по сюжета „Осемте джуджета“ все така продължава и все така не се знае нищо повече, освен това, което разказа през юни 2020 г. бизнесменът Илия Златанов, собственик на най-голямата фирма за асансьори в България „Изамет“.

Той беше основен в герой в едноименното разследване на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“. Сред посочените от него изпълнители в схемата за изземване на бизнеси бяха бившият ръководител на столичното следствие Петьо Петров, по прякор „Еврото“, съпругата му Любена и прокурорът Димитър Франтишек Петров, ръководил неотдавна Специализираната прокуратура. Златанов споменаваше, че е виждал в ресторанта и действащия директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Прокуратурата не отговаря на въпроси

Към днешна дата СГП не споделя никаква информация за хода на проверката си по тази история. Свободна Европа отправи редица въпроси по темата до пресцентъра на държавното обвинение, но до публикуването на този текст отговори не бяха изпратени. Опитахме да се свържем и с Петьо Петров, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

Петьо Петров
Петьо Петров

За последно главният прокурор Иван Гешев беше питан от депутати от БСП за развитието на случая в средата на октомври миналата година. Тогава той спомена единствено, че въпросната проверка в СГП все още не приключила, както и че по негово нареждане е образувана паралелна преписка във Върховната касационна прокуратура. Оттогава досега обаче държавното обвинение не е огласявало официална информация какво се случва с тях.

Междувременно случаят привлече вниманието и на медии извън България. По време на интервю в края на ноември 2020 г. германското издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ попита премиера Бойко Борисов за „един добре документиран случай, наречен на името на софийски ресторант“.

„Ако някой се включи в незаконна дейност, разбира се, не мога да коментирам, защото не знам нищо за това“, гласеше отговорът на министър-председателя, който предпочете да се фокусира върху мащаба на германските инвестиции в България.

Илия Златанов все още не е разпитан

Свободна Европа потърси за коментар адвокатката на Илия Златанов и автора на разследването „Осемте джуджета“ Николай Стайков от „Антикорупционен фронт“. По думите на защитничката на бизнесмена Грета Ганева нито в кантората ѝ, нито на адреса на клиента ѝ, на който в момента живее за постоянно дъщеря му, не е получавана покана за даване на обяснения пред прокуратурата.

Журналистът Стайков пък коментира, че е говорил няколко пъти с водещите проверката в СГП, но от октомври 2020 г. те не са го търсили: „Аз отидох веднъж след първата част на разследването [публикувана на 24 юни 2020 г.], оттам нататък се разбрахме да им изпращам пълния текст на всяка следваща част. [...] Към октомври ми беше казано, че имат срокове и, че бързат да приключат. Другото, което ми казаха беше, че още не са намерили начин да разпитат Илия Златанов.“

По думите му той е разговарял по случая с двама прокурори – Иван Петров и Юлиан Лефтеров. Първият е дългогодишен обвинител от Софийската районна прокуратура и стана известен в края на миналото десетилетие покрай проваленото дело срещу зам.-председателя на несъществуващата вече Държавна агенция за младежда и спорта (ДАМС) Иван Леков. Вторият пък е бивш военен следовател, когото Прокурорската колегия на ВСС премести през май 2017 г. във Военно-окръжната прокуратура в София.

Илия Златанов
Илия Златанов

Според неофициална информация на Свободна Европа и двамата са командировани в СГП и работят по проверката „Осемте джуджета“ заедно със своята колега Вихра Попхристова. Тя е бивша столична следователка, чието име за последно нашумя покрай прекратената проверка за кадрите от спалнята в държавното жилище на премиера Борисов.

Преди месец бившият вътрешен министър Румен Петков обяви, че именно тя е била част от екипа на прокурорите Боряна Бецова и Ивайло Петров в СГП, отказал да образува разследване по повод снимките с нощното шкафче, в което се виждаха златни кюлчета и пачки от 500-еврови банкноти.

Проверката тече отвъд законовия срок

Към момента проверката за случилото се във вече бившия ресторант „Осемте джуджета“ тече вече повече от седем месеца, въпреки че Законът за съдебната власт регламентира далеч по-кратък срок за разглеждане на прокурорските преписки. Според него наблюдаващите обвинители би трябвало да се произнесат по тях „в двумесечен срок, който при необходимост може да бъде удължен еднократно от административния ръководител на съответната прокуратура с един месец“.

Свободна Европа попита Софийската градска прокуратура и за причините за очевидно неколкократното удължаване на тази проверка, но не получи отговор.

Междувременно Илия Златанов огласи през миналата седмица отворено писмо до Бойко Борисов, в което му зададе редица въпроси по случая. Включително дали знае как функционират подобни кръгове от високопоставени държавни служители и дали е безопасно за хора, разкрили такива схеми, да продължат да живеят в България. Премиерът все още не е коментирал публично тези въпроси. Златанов пък живее в чужбина още преди разследването „Осемте джуджета“ да бъде публикувано.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG