Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тялото на Скатов ще бъде върнато с помощ от правителството. Две остават версиите за смъртта му


Снимката е направена часове преди трагичния инцидент на 5 февруари 2021 от алпиниста и приятел на Атанас Скатов Колин О'Брейди
Снимката е направена часове преди трагичния инцидент на 5 февруари 2021 от алпиниста и приятел на Атанас Скатов Колин О'Брейди

Тленните останки на алпиниста Атанас Скатов предстои да бъдат върнати в родния му град Сливен от Пакистан. Той загина на 5 февруари по време на експедиция за изкачване на втория най-висок връх в света К2.

В момента тялото на Скатов все още е в Исламабад. Причина за забавянето е германската застрахователна компания, която все още не е изплатила сумата, нужна за транспортирането му. За това съобщи правителственият пресцентър след среща с мениджъра на Скатов Мария Илиева, на която са присъствали министър-председателят Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева и министърът на спорта Красен Кралев.

Българското правителство вече е поело ангажимент да съдейства за транспортирането и външно министерство е извършило плащане, за да може тялото на алпиниста да бъде върнато в страната.

По-рано тази седмица беше съобщено, че българският консул в Исламабад е получил официални документи от МВР и МВнР на Пакистан, сред които и смъртния акт на Скатов. В него е посочено, че по време на слизане от Лагер 3 към Базов лагер на К2 българинът е починал "заради скъсване на обезопасително въже".

Компанията организатор на експедицията Seven Summit Treks отрича да е имало скъсано въже. Според тяхно официално изявление, докато Скатов е сменял обезопасителните въжета, е допуснал грешки и е паднал.

Правителството съобщава още, че мениджърът на Скатов Мария Илиева е дала информация на премиера за последните часове от живота на алпиниста. Според нея е "невъзможно причината за смъртта на
Скатов да е друга освен скъсано въже".

По пътя е имало "цял участък, който не е бил обезопасен и се е наложило участниците в експедицията да направят въже с плат от дрехите си", казва още Илиева.

Лидерът на експедицията Чанг Дава Шерпа отрече скъсано въже да е причината за падането на Скатов.

"Петък, 5 февруари, около 10:30 нашият член Атанас от България падна от въжето близо до японския Лагер 3. Атанас се е катерил със своя шерпа и е бил няколко метра напред, така че шерпата е могъл да види ясно. Докато е прехвърлял осигуровката си от едно въже на друго, изглежда, че са се случили грешки и той е паднал. Ние бяхме сложили в планината нови въжета и това въже не е било скъсано", се съобщава в официалното изявление на Чанг Дава Шерпа от името на компанията Seven Summit Treks.

Българинът е вторият алпинист, който загина по време на многобройната комерсиална зимна експедиция за изкачване на К2 през този сезон. Испанецът Серги Минготе загина след падане през януари на връщане от Лагер 1 към Базов лагер. Други трима алпинисти са в неизвестност от 5 февруари, а шансовете им за оцеляване се смятат за нищожни. Те са последно видени в петък преди да се започнат опита си за изкачване на К2.

Всичките петима алпинисти бяха част от експедицията на Seven Summit Treks за зимно изкачване осемхилядника, която започна през декември 2020 г. Тя включваше над 50 алпинисти от целия свят и стотици шерпи, които отговарят за лагерите, въжетата, храната и пребиваването на международните клиенти.

К2 е висок 8611 м. и се смята за по-труден технически и по-опасен от Еверест. Той е и най-смъртоносният от всички осемхилядници. Над 80 алпинисти са загубили живота си в подножието му, а по-малко от 320 души са го изкачили успешно.

К2 беше последният непокоряван през зимата осемхилядник, докато на 18 януари десетима непалци не го изкачиха заедно.

Това беше 21-ата експедиция на Атанас Скатов, като той беше изкачил 10 от 14-те върхове, високи над 8000 метра.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG