Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българи в чужбина настояват за промяна на закона, която да облекчи гласуването зад граница


От организацията “Мрежа на изборните доброволци в чужбина“ поискаха промяна в Изборния кодекс, с която да бъде премахнато ограничението за разкриване на до 35 избирателни секции в страни извън Европейския съюз. Те публикуваха петиция, в която настояват парламентът да промени закона преди изборите за народни представители, насрочени за 4 април.

Инициаторите твърдят, че очакват над 45 хиляди българи, живеещи във Великобритания, да упражнят правото си на глас на парламентарните избори на 4 април, но ако няма достатъчно на брой секции, всички те няма да могат да гласуват.

Крайният срок за подаване на заявления за гласуване и отваряне на изборни секции в Обединеното кралство е до 9 март. Според инициаторите на петицията – на изборите там през 2017 да били подадени 4696 заявления, а след това са гласували 18 099 души. Към днешна дата има почти два пъти повече заявления, а до края на кампанията те може да надвишат 12 хиляди.

“Това означава 2,5 пъти повече заявления за гласуване във Великобритания на избори 2021 в сравнение с избори 2017. Работейки със същия коефициент 2.5 по отношение на очаквания брой гласували, получаваме прогнозната цифра от общо 45 000 души, които се очаква да имат желание да упражнят правото си на глас. При 35 секции за цяла Великобритания, това прави средно по над 1200 души на секция, или по над 2000 души средно на секция в Лондон, ако част от допустимите са извън района на столицата“, пишат в обръщението си към Народното събрание инициаторите.

От “Мрежа на изборните доброволци в чужбина“ припомнят, че през 2016 г. Народното събрание е променило Изборния кодекс 10 дни преди датата на изборите и в Обединеното кралство са били отворени над 35 секции.

Сега доброволците предлагат три варианта за действие – отмяна на чл. 14, ал. 5 от Изборния кодекс [регламентиращ ограничението], промяна на текста или промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Според тях първият вариант е "най-разумен“, а вторият и третият – компромисни.

Ограничаването на разкриваните секции за гласуване в страните извън ЕС до 35 беше въведено през 2016 година. Предложението дойде от тогавашния Патриотичен фронт (в него влизаха ВМРО и НФСБ) и беше подкрепено от ГЕРБ. Целта беше да се ограничи максимално гласуването в Турция, където вотът е в полза предимно на ДПС. В същото време обаче така бяха засегнати правата на българската диаспора извън ЕС – най-вече в САЩ и Канада.

След напускането на ЕС от страна на Великобритания държавата също попада в хипотезата, че трябва да ограничи гласуването на българите там в до 35 секции. Във Великобритания живеят над 200 хиляди българи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG