Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кралицата на фуетето. Боряна Калейн и върховете в художествената гимнастика


Боряна Калейн
Боряна Калейн

Докато отново стои на стълбицата по време на награждаване на турнира Гран При по художествена гимнастика в Москва, Боряна Калейн се чувства невероятно. Наслаждава се на победата и трудно сдържа сълзите си, когато българският химн се чува в залата заради нейното изпълнение. В неделя тя спечели златен, сребърен и два бронзови медала на финалите на отделните уреди.

"Чувството да си на най- високото стъпало, е неописуемо. Няма как да предам това, което изпитах. Да слушаш химна, просто е невероятно!", казва тя пред екипа на Българската федерация по художествена гимнастика.

Това е петият златен медал за гимнастичката и вторият на руския турнир Гран При, с който се открива всеки сезон.

"Сълзите не бяха от това, че съм спечелила златен медал, а от това, че успях да се преборя със себе си. Сетих се как преминаха и четирите съчетания. Как успях въпреки напрежението да се изолирам, да се абстрахирам от цялата обстановка, да застана като на тренировка и да ги изиграя. Бях много горда от себе си, че успях да го постигна", разказва тя по БНР.

Според професионалистите в спорта Боряна Калейн се отличава не само с успехите си, но и с новаторството, което внася в художествената гимнастика. Тя е единствената гимнастичка извън Русия, която успява да спечели златен медал на този турнир. Освен това изборът ѝ на музика и хореография я отличават със своята оригиналност, а трикото ѝ съдържа традиционни български мотиви.

"Харесва ми това, че мога да бъда новатор. Със съчетанията, с музиката, с триката се стремим към това. Радвам се, че фуетеата са нещо, с което ще бъда запомнена и което бъдещите гимнастички ще трябва да се стремят да подобрят", казва тя.

Именно заради големия брой поредни и перфектно изпълнени пируети фуете, тя стана известна като "Кралицата на фуетето" в художествената гимнастика. А само няколко часа след награждаването Калейн вече говори за следващите големи състезания, които ѝ предстоят тази година. Погледът ѝ е насочен към Олимпийските игри в Токио, които вероятно ще се проведат през това лято.

"Дано да заслужа златен медал. Това никога не се е случвало в българската гимнастика и много бих искала да запиша името си", казва Калейн в интервю за бТВ.

Родена е през 2000 г. в София, а с гимнастика започва да се занимава още на 6 години. Майка ѝ я завежда на тренировка по гимнастика в зала и тя е привлечена веднага от този спорт. Скоро след това започва да тренира в клуб "Левски-Триадица".

Най-трудният момент в кариерата ѝ дотук идва през 2013 г., когато чупи кост в крака си по време на състезание от Световната купа. Не може да тренира 8 месеца. Тя обаче се завръща след по-малко от година, когато печели сребърен медал на Европейското първенство за девойки.

Калейн казва, че макар понякога да ѝ е минавало през ума, тя не може да се откаже от художествената гимнастика.

"Ако тръгна да се отказвам от нещо, се чувствам слаба и сякаш съм се предала. Не се чувствам удовлетворена от себе си".

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG