Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът одобри съдържанието на БТА да стане безплатно


Кирил Вълчев е новият директор на БТА
Кирил Вълчев е новият директор на БТА

Парламентът гласува в едно заседание първо и второ четене на промените в закона за Българската телеграфна агенция (БТА), които предвиждат съдържанието й почти изцяло да стане безплатно. Последната стъпка пред това е да бъде одобрен и допълнителен трансфер по бюджета на агенцията - около милион и половина лева.

Измененията и допълнението в Закона са внесени от депутатите от ГЕРБ Вежди Рашидов и Тома Биков. Идеята съдържанието на агенцията да бъде почти напълно безплатно беше основен акцент и в концепцията на избрания в края на януари нов генерален директор на БТА Кирил Вълчев.

Законът, който беше внесен миналата седмица, премина безпроблемно през комисията по култура и медии още тогава, днес беше гласуван от парламента без никакви дебати, пише Дневник. Според него съдържанието на БТА ще стане безплатно до една година след влизането в сила на закона.

Съгласно действащата нормативна уредба БТА разпространява информация и осигурява получаването на информация преимуществено срещу заплащане, пишат авторите на проекта. Целта на промените е, освен безвъзмездното разпространение на информация от обществен интерес, агенцията да разпространява безвъзмездно собствените си продукти със свободен достъп до всички лица в България и чужбина.

Като най-важен резултат от тази законодателна промяна ще бъде по-силното противодействие на фалшивите новини, е записано в мотивите.

Изключения от безвъзмездния достъп ще са допустими в четири случая - за продукти, които съдържат изготвени по възлагане, за архивни материали след изтичането на срок и ред на достъп, които се определят от генералния директор на агенцията, и за произведения на издателската, печатна и продуцентска дейност на БТА. От продажбата на такива продукти в бюджета на Агенцията ще постъпват приходи според приетите текстове.

Генералният директор ще трябва в срок до една година след влизането в сила на закона да изготви и Етичен кодекс на агенцията, като съобщенията и актовете, които БТА ще публикува, не трябва да му противоречат.

Свободният достъп до информационните продукти на БТА ще позволи на България да разшири възможностите на Агенцията като продължи да я развива не само като национална, а и като регионална агенция, подчертават Вежди Рашидов и Тома Биков в аргументите си.

Необходимото финансиране от държавния бюджет за 2021 г. е възможно да бъде осигурено чрез преструктуриране на други разходи и трансфери. От финансовото министерство информират, че в държавния бюджет има разчетени средства за новосъздадени структури, които не са стартирали дейност от 1 януари тази година, и в резултат на тези икономии ще бъдат предоставени пари на БТА.

Съобщенията на агенцията не могат да съдържат информация от търговски характер, която рекламира дейностите на физически или юридически лица, стоки или услуги, приеха още депутатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG